12:54 / 13.02.2021.

Autor: HRT/Hina

Sveučilište Oxford prvi put testira cjepivo protiv COVID-a među djecom i mladima

 Oxford-AstraZeneca COVID-19 cjepivo

Oxford-AstraZeneca COVID-19 cjepivo

Foto: REUTERS / Benoit Tessier

Sveučilište Oxford objavilo je da je pokrenulo studiju kako bi prvi put procijenilo sigurnost i imunosni odgovor na cjepivo protiv COVID-a koje je razvilo s AstraZenecom kod djece i mladih. Novo ispitivanje utvrdit će je li cjepivo učinkovito kod djece i mladih između 6 i 17 godina, piše u priopćenju Sveučilišta.

Tristotinjak dobrovoljaca bit će uključeno i prva cijepljenja očekuju se ovaj mjesec. Cjepivo Oxford/AstraZenece u dvije doze pozdravljeno je kao 'cjepivo za svijet' jer je jeftinije i lakše za distribuciju od nekih konkurentskih cjepiva.


AstraZeneca ima cilj proizvesti 3 milijarde doza ove godine, a 200 milijuna mjesečno do travnja.

- Dok je većina djece relativno rijetko pogođena koronavirusom i vjerojatno će biti dobro nakon infekcije, važno je utvrditi sigurnost i imunosni odgovor na cjepivo kod djece i mladih budući da bi neka djeca mogla imati koristi od cijepljenja, rekao je Andrew Pollard, stručnjak za pedijatrijske infekcije i imunitet i glavni znanstvenik u ispitivanjima cjepiva s Oxforda.

Prema mišljenju Kraljevskog koledža za pedijatriju i zdravlje djece, COVID-19 može uzrokovati tešku bolest ili čak smrt i kod djece, ali to je vrlo rijetko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!