Svjetski dan mladih: Papa u Lisabonu kritizirao Europu

02.08.2023.

Zadnja izmjena 17:47

Autor: Hina/HRT/A.S.

Papa Franjo stigao je u Lisabon, kako bi sudjelovao u obilježavanju Svjetskog dana mladih. Skup traje do nedjelje, a očekuje se da će u Portugal doći oko milijun hodočasnika. Papa Franjo obećao je da će i dalje "uzburkavati stvari" dok nastavlja s reformama i promjenama u Katoličkoj crkvi.

Papa poziva Europu da učini više 


Papa Franjo kritizirao je u srijedu Europu zbog neadekvatnih napora u rješavanju svjetskih problema u jeku ratova i sukoba te patnji i migracija koje oni uzrokuju, piše dpa. Kuda idete ako svijetu ne predložite put mira, kreativne načine da se zaustavi rat u Ukrajini i mnogi sukobi koji krvlju kaljaju svijet?, rekao je Papa u govoru za vrijeme ručka s predstavnicima portugalske vlade i civilnog društva u Kulturnom centru Belém u Lisabonu.


U svom prvom velikom javnom govoru tijekom posjeta Portugalu, 86-godišnji Papa je osudio nepostojanje odvažnog mirovnog plana i poručio je da se više novca ulaže u oružje nego u budućnost djece. Upozorio je da se Europa  također mora suočiti sa svojim problemima. Kritizirao je postupanje s migrantima na vanjskim granicama kontinenta i u Sredozemlju, pad nataliteta kao i rasprave o eutanaziji.

- Globalne nepravde, ratovi, klimatske i migracijske krize napreduju brže od sposobnosti, a često i volje da se zajedno suočimo s tim izazovima, rekao je papa Franjo. Umjesto toga, Papa sanja o "Europi u srcu Zapada" koja koristi svoju domišljatost da ugasi ratna žarišta i zapali svjetla nade. Papa smatra kako bi Europa mogla biti pokretač "globalnog otvaranja" potrebnog svijetu. Svijet treba Europu - "pravu Europu" - kao graditeljicu mostova i mirotvorku, smatra Papa.

Ovaj 86-godišnjak pretrpio je tešku operaciju abdomena prije samo dva mjeseca. To ga nije spriječilo da priredi 42. putovanje u inozemstvo, s 11 govora i oko 20 zakazanih sastanaka. Petodnevni događaj, nazvan Svjetski dan mladih, dolazi u vrijeme kada sekularizam i skandali oko svećeničke pedofilije rezultiraju smanjenjem vjernika u Europi.

Papa, sve krhkijeg zdravlja uz invalidska kolica i štap za hodanje, stigao je u vojnu zračnu luku u Lisabonu oko 11 sati. Zatim slijedi susret s konzervativnim portugalskim predsjednikom Marcelom Rebelom de Sousom u palači Belem.

Organizatori očekuju milijun hodočasnika iz više od 200 zemalja u tjednu svečanih, kulturnih i duhovnih događanja, koji je otvoren u utorak misom na vrhu brda s pogledom na grad i rijeku Tejo. Hodočasnici sa zastavama vrve ulicama glavnog grada, gdje su uz ceste izvješeni transparenti i plakati s logom događaja.


Barometar mišljenja mladih katolika 

S manje od dva mjeseca do globalnog skupa u Rimu o budućnosti Crkve, festival također služi kao barometar mišljenja mladih katolika o gorućim pitanjima. Franjo je okvirno skicirao potencijalne reforme Crkve tijekom svog papinstva, uključujući i one koje se tiču LGBTQ osoba i žena te mogu li se svećenici ženiti.

Papa, izabran 2013., provest će dan sastajući se s vlastima i svećenstvom u zemlji, u kojoj se 80 posto od 10 milijuna stanovnika identificira kao katolici. Utvrđeno je da je najmanje 4815 djece seksualno zlostavljano od strane svećenstva u zemlji, uglavnom svećenika, od 1950. godine, a zločine je sustavno prešutjela portugalska crkvena hijerarhija.

Prema Portugalskoj biskupskoj konferenciji i lokalnom organizacijskom odboru, Franjo će se privatno susresti sa žrtvama zlostavljanja, iako to još nije uključeno u službeni program.

Svjetski dan mladih, koji je 1986. godine utemeljio Ivan Pavao II., najveće je katoličko okupljanje na svijetu i sadržavat će širok raspon događaja, uključujući koncerte i molitvene sastanke. Ovo izdanje, prvotno zakazano za kolovoz 2022., ali odgođeno zbog pandemije, bit će četvrto za Franju nakon Rio de Janeira 2013., Krakowa 2016. i Paname 2019.

Papa obećao 'uzburkati stvari'


Papa Franjo obećao je u srijedu da će nastaviti "uzburkavati stvari" u Katoličkoj Crkvi dok nastavlja s reformama i promjenama koje bi mogle ostaviti trajno nasljeđe. Obraćajući se novinarima u zrakoplovu na putu iz Rima, Franjo se prisjetio kada je na svom prvom Svjetskom danu mladih, u Brazilu, pozvao mlade da dižu buku kako bi se čuli i unijeli promjenu.

- Nastavit ćemo uzburkavati stvari, rekao je.

Ogromni jumbo plakat koji podiže svijest o seksualnom zlostavljanju svećenika postavljen je preko noći u Lisabonu nekoliko sati prije Franjina dolaska. Neki su Portugalci kritizirali troškove događaja u jednoj od najsiromašnijih zemalja zapadne Europe gdje milijuni ljudi jedva spajaju kraj s krajem zbog niskih plaća, inflacije i stambene krize.

Franjo će posjetiti i Fatimu, gradić sjeverno od Lisabona u kojem se, prema vjerovanju Crkve, Djevica Marija ukazala troje siromašne pastirske djece 1917. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!