07:11 / 02.11.2021.

Autor: HRT/Hina/Reuters

Sydney će prije roka ublažiti mjere za cijepljene građane

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Loren Elliott / Reuters

Najveći australski grad Sydney idućeg će tjedna, prije najavljenog roka, ukinuti neka ograničenja za cijepljene stanovnike, dok će odgoditi uvođenje veće slobode obećane necijepljenima.

Vlasti tim mjerama žele potaknuti na cijepljenje, pa će tako cijepljenim osobama od 8. studenoga, među ostalim, biti dopušten neograničen broj gostiju u domovima, dok će pubovi i klubovi moći primiti više gostiju i ponovno otvoriti plesne podije. Stupanje na snagu ovih mjera u Sydneyu, lučkom gradu s oko pet milijuna stanovnika, prvobitno je bilo planirano od 1. prosinca. Suprotno tome, necijepljene osobe, kojima je trenutačno zabranjen pristup restoranima, barovima, teretanama i drugim rekreacijskim objektima te trgovinama koje ne prodaju osnovne potrepštine, ostat će pod oštrijim ograničenjima do 15. prosinca, odnosno sve dok stopa cijepljenih građana dvjema dozama u saveznoj državi Novi Južni Wales ne dosegne 95 posto.

Kako piše Reuters, oko 88% stanovništva te države u dobi od 16 i više godina potpuno je cijepljeno, ali rast broja cijepljenih prvom dozom se usporava kako se približava 94%. 

Australija je u ponedjeljak, nakon više od 18 mjeseci, ukinula zabranu letenja svojim stanovnicima u inozemstvo i omogućila ulazak u zemlju bez karantene za potpuno cijepljene putnike iz drugih država. No, promjene u početku utječu samo na Sydney, Melbourne i Canberru, dok druge države i teritoriji, ovisno o vlastitim zdravstvenim politikama i broju cijepljenih, za ponovno otvaranje imaju različite vremenske rokove. Za razliku od prve polovine godine koju je uglavnom provela bez prisutnosti virusa, u Australiji je potkraj lipnja započeo treći val potaknut zaraznijom delta-varijantom virusa.

Dok su zbog izbijanja epidemije izazvane delta-sojem Sydney i Melbourne donedavno mjesecima bili u izolaciji, broj zaraženih COVID-om u Australiji i dalje je znatno niži od mnogih usporedivih zemalja. Riječ je o oko 173.000 slučajeva zaraze i 1756 smrtnih ishoda, pri čemu se oko 82 posto infekcija pripisuje upravo delta-soju. 

Novi Južni Wales danas je prijavio 173 nova slučaja zaraze, u odnosu na 135 dan prije, dok je država Victoria zabilježila 989 slučajeva, što je najmanji porast u više od mjesec dana. Australski teritorij glavnog grada zabilježio je osam novih slučajeva, dok su druge države i teritoriji bez prisutnosti virusa ili imaju vrlo malo slučajeva, piše Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!