Sydney se žuri cijepiti u visoko rizičnim predgrađima u jeku širenja delta-varijante

08:46 / 19.08.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Sydney se žuri cijepiti zbog širenja delta varijante

Sydney se žuri cijepiti zbog širenja delta varijante

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Australske vlasti počele su u četvrtak odvajati zalihe cjepiva protiv COVID-a za sidnejska predgrađa najteže pogođena širenjem visoko zarazne delta-varijante virusa, a država Novi Južni Wales objavila je još jedan rekordan porast broja dnevnih slučajeva.

Državna premijerka Gladys Berejiklian rekla je da je ubrzavanje cijepljenja u najvećem australskom gradu dalo nadu dok se grad bori s najvećim širenjem zaraze od početka pandemije.


- Sljedećih nekoliko tjedana bit će teško, no nedvojbeno je da će, kad budemo imali dovoljno visoke stope cijepljenih, život biti mnogo bolji. Znam, ovo su izazovna vremena, ali vidim svjetlo na kraju tunela, rekla je premijerka.


Berejiklian je izvijestila o novom 681 slučaju lokalno prenesene zaraze u četvrtak, većina ih je u Sydneyu, čime je premašen prijašnji dnevni maksimum od 633 slučaja, registriran u srijedu.


Berejiklian još nije službeno produljila zatvaranje, koje bi trenutno trebalo formalno završiti krajem mjeseca, no jasno je stavila na znanje da 70 posto stanovnika u dobi iznad 16 godina mora biti cijepljeno. Očekuje da će taj cilj biti postignut do kraja listopada.


Prema njezinim riječima, u srijedu je cijepljeno rekordnih 110.000 ljudi. U Novom Južnom Walesu dosad je prvu dozu primilo 53 posto stanovnika, a 28 posto obje.


Zaraženih i umrlih u zemlji znatno je manje nego u mnogim drugim zemljama, 41.400 je zaraženih i 971 smrtni slučaj, no zbog posljednjeg izbijanja zaraze gospodarstvu prijeti druga recesija u dvije godine. 


U Melbourneu, drugome najvećem gradu u zemlji, broj slučajeva više je nego udvostručen, te je u četvrtak registrirano 57 zaraženih.


Državni čelnici sve više se razlikuju u pristupu pandemiji, i dok se jedni i dalje zauzimaju za eliminaciju virusa, drugi zagovaraju prihvatljivu razinu izloženosti.


- Svi će morati naučiti živjeti s delta-varijantom virusa, a u Novom Južnom Walesu naučili smo to prije od ostalih, rekla je Berejiklian u četvrtak.


Australija sa svojih 25 milijuna stanovnika dugo je bila uspješna u borbi protiv koronavirusa zahvaljujući iznimno oštrim mjerama uključujući zatvaranje međunarodnih granica, s nekoliko izuzetaka, od ožujka 2020.  


No ipak, nacija se vratila u lockdown zbog brzog širenja delta-varijante virusa i sporog cijepljenja.


Do sada je 27,5 posto Australaca iznad 16 godina u potpunosti cijepljeno, a gotovo polovina starijih od 16 godina dobila je barem jednu dozu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!