COVID u svijetu: "Korona nam ponovo pokazuje svoje strašno lice"

20:03 / 18.08.2021.

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/B.A./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Visoko zarazna delta-varijanta koronavirusa sve se brže širi svijetom. Velik skok broja novozaraženih dogodio se na jugoistoku Azije te u Rusiji. Europa je na oprezu, osobito zato što se približava početak školske godine. Poziv svima na cijepljenje u videoporuci je poslao papa Franjo.

31,8 posto ljudi u svijetu primilo je jednu dozu cjepiva, a potpuno je cijepljeno 23,9 posto. Samo ih je oko 1 posto iz siromašnih zemalja. A da cjepivo mora biti dostupno svima i da se treba cijepiti, istaknuo je u videoporuci papa Franjo koji se cijepio u ožujku.


- Zahvaljujući Bogu i radu mnogih, sada imamo cjepiva da nas zaštite od COVID-a. Daju nam nadu da će pandemiji doći kraj, ali samo ako su svima dostupna i ako radimo zajedno, rekao je.


U njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija nastava je počela. Učenici moraju nositi maske, a svi koji nisu cijepljeni, testirat će se dvaput tjedno. Kako se približava jesen, sve više Nijemaca odlučuje se na cijepljenje. Tako je sada gotovo 58 posto njih potpuno cijepljeno.

 

U susjednoj Srbiji počelo je cijepljenje trećom dozom. Mogu je primiti svi koji su cijepljeni prije najmanje 180 dana, no prioritet su oni koji još nisu primili ni prvu dozu. Unatoč dostupnosti cjepiva, u Srbiji je potpuno cijepljeno manje od 40 posto stanovnika, a broj zaraženih alarmantno raste.


- To je sve posljedica toga što smo usporili s cijepljenjem, što smo se opustili, mislili smo da je sve gotovo. Nažalost, nije. Korona nam ponovo pokazuje svoje strašno lice, bolnice se ubrzano pune, rekao je Zoran Bekić, direktor centra za cijepljenje na Beogradskom sajmu.


U Srbiji bi za dva tjedna trebala početi nastava, no hoće li i kako - ne zna se. Sastanci vezani uz početak školske godine održavaju se i u Sloveniji. Kako učenike vratiti u klupe, a virus zadržati vani, posvuda je glavno pitanje.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!