Tajvan otkrio tri kineska ratna broda i helikopter

06.04.2023.

07:26

Autor: V.K./HRT/Hina

Ratni brodovi, ilustracija

Ratni brodovi, ilustracija

Foto: NATO / Marcom

Tajvan je objavio da je u četvrtak ujutro u blizini otoka otkrio tri ratna broda i kineski protupodmornički helikopter, nakon sastanka u Kaliforniji između svoje predsjednice Tsai Ing-wen i predsjednika američkog Zastupničkog doma Kevina McCarthyja. Peking obećao "odlučan" odgovor.

- Jedan zrakoplov Narodnooslobodilačke vojske i tri broda mornarice Narodnooslobodilačke vojske otkriveni su u 6 ujutro po lokalnom vremenu (22:00 GMT srijeda), rekao je tajvanski ministar obrane u izjavi.

- Oružane snage su pratile situaciju i dale su zadaću borbenim zračnim patrolnim zrakoplovima, mornaričkim brodovima i kopnenim raketnim sustavima da odgovore na te aktivnosti, dodao je.

Peking je u četvrtak obećao odlučne i učinkovite mjere za zaštitu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova usporedilo je sastanak Tsai-McCarthy na američkom tlu s "ozbiljno pogrešnim djelima tajnog dogovora" između Sjedinjenih Država i Tajvana, navodi se u priopćenju.

Ova objava dolazi u trenutku kada je francuski predsjednik Emmanuel Macron u državnom posjetu Pekingu gdje bi se u četvrtak trebao sastati sa svojim kineskim kolegom Xi Jinpingom.

Vijeće za kopnene poslove Taipeija (MAC), najviše tijelo samoupravnog otoka odgovorno za određivanje politike prema Kini, u srijedu je optužilo Peking da "ometa" trgovinu u Tajvanskom tjesnacu provodeći inspekcije teretnih i putničkih brodova na licu mjesta.

Kineske pomorske vlasti prethodno su rekle da pojačavaju patrole u vodama između otoka i kopnene Kine, ne navodeći više detalja.

Kina smatra da je demokratski i autonomni otok Tajvan jedna od njezinih pokrajina koju treba vratiti, zalažući se za mirno ponovno ujedinjenje, ali ne isključujući upotrebu sile.

Kina osudila sastanak čelnika Tajvana i predsjedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa


Kinesko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u četvrtak sastanak u Kaliforniji između tajvanske čelnice i predsjedavajućeg Predstavničkog doma SAD-a kao "činove tajnog dogovora" i reklo da će braniti svoj suverenitet.

Kina se čvrsto protivi i oštro osuđuje ta djela", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova prema službenoj državnoj novinskoj agenciji Xinhua.

Kao odgovor na ozbiljno pogrešna djela tajnog dogovora između Sjedinjenih Država i Tajvana, Kina će poduzeti odlučne i učinkovite mjere za zaštitu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Predsjednik Zastupničkog doma Kevin McCarthy ugostio je predsjednicu Tajvana Tsai Ing-wen u srijedu u Kaliforniji, postavši najviša američka osoba koja se susrela s tajvanskim čelnikom na tlu SAD-a posljednjih desetljeća i naglasio potrebu ubrzanja isporuka oružja Tajvanu pred sve većim prijetnjama iz Kine.

U zasebnom priopćenju koje je u četvrtak objavio Odbor za vanjske poslove Svekineskog narodnog kongresa, a prenosi Xinhua, navodi se da su McCarthyjevi postupci ozbiljno prekršili obvezu koju su Sjedinjene Države preuzele prema Kini po pitanju Tajvana.

Kina tvrdi da je demokratski uređen Tajvan njezin vlastiti teritorij, što je stajalište koje vlada u Taipeiju snažno osporava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!