Završene trodnevne kineske vojne vježbe kod Tajvana

10.04.2023.

Zadnja izmjena 17:15

Autor: Hina/D.M.

Tajvanski vojni zrakoplov Mirage

Tajvanski vojni zrakoplov Mirage

Foto: I-Hwa Cheng / Reuters

Završene su trodnevne kineske vojne vježbe u Tajvanskom tjesnacu nakon što je tajvanska predsjednica posjetila SAD. Tajvan tvrdi - jutros su deseci kineskih borbenih zrakoplova - ušli u zonu njegove protuzračne obrane.

video thumb

Tajvan je u stanju visoke pripravnosti usred kineskih vojnih vježbi koje simuliraju napade na taj otok.

Vježbe nazvane "Ujedinjeni mač" počele su samo dan nakon što se tajvanska predsjednica vratila iz posjeta SAD-u.

- Posjet predsjednice Tsai Ing-wen postao je Kinezima izlika za vojne vježbe koje su ozbiljno ugrozile sigurnost cijele regije. Bez namjere da eskaliraju situaciju, tajvanska vojska osigurava naš suverenitet i nacionalnu sigurnost na pribran, racionalan i promišljen način. Naše jedinice protuzračne obrane u stanju su najviše pripravnosti, izvijestio je glasnogovornik tajvanskog ministarstva obrane Sun Li-Fang.

Uokolo Tajvana primijećeno je više desetaka kineskih borbenih zrakoplova koji su prešli središnju crtu Tajvanog tjesnaca koji se smatra linijom razgraničenja između tajvanskog i kineskog teritorija, a dio ušlo u jugozapadni dio tajvanske protuzračne obrane. 

39 kineskih zrakoplova ušlo u zonu tajvanske protuzračne obrane


Tajvansko ministarstvo obrane izvijestilo je da je do ponedjeljka ujutro u blizini Tajvana uočilo 59 kineskih borbenih aviona. Njih 39 je preletjelo središnju crtu Tajvanskog tjesnaca te ušlo u zonu tajvanske protuzračne obrane. Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je također da je u vježbama u ponedjeljak ujutro sudjelovao kineski nosač zrakoplova Shandong.


Glasnogovornik japanske vlade rekao je da Japan sa zanimanjem prati kineske vježbe oko Tajvana.

Višednevne vojne vježbe, Peking je nazvao - strogim upozorenje vladi u Taipeiju.

- Oslanjajući se na zajednički borbeni sustav, naše raketne snage vježbaju napade na kopnene i morske mete kako bi ispitali našu borbenu spremnost, izjavio je Cheng Shaochun iz kineske vojske.

Kina: vojne vježbe su upozorenje Tajvanu


- To je ozbiljno upozorenje o provokativnim djelatnostima tajvanskih separatističkih snaga za nezavisnost i njihovom dosluhu sa stranim silama", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin novinarima u Pekingu.Dodao je da vježbe smatra "nužnim korakom kako bi se zaštitio nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet".

Tajvanske snage za nezavisnost i strane sile koje s njima surađuju u Tajvanskom tjesnacu su "najveća prijetnja miru i stabilnosti", kazao je. Ponovio je da je pitanje Tajvana "čisto unutarnje kinesko pitanje".


Tajvanci sumnjaju da će ih Kinezi napasti


"Većina ljudi vjerojatno se ne boji jer misle da Kina sigurno neće započeti rat. Njima rat i ne treba jer Tajvan mogu pritisnuti drugim metodama", "Željeti pripojiti Tajvan danas je veoma čudno. To je kao kad bih ja danas vidjela neko mjesto koje želim imati i onda samo rekao da ga želim uzeti. To baš ne zvuči razumno. Iako je povijesno bilo nekih poveznica, to ne znači da Tajvan pripada Kini", samo su neke od reakcija stanovnika Taipeija. 

U restoranu u Pekingu prate vojne vježbe u okolici Tajvana

U restoranu u Pekingu prate vojne vježbe u okolici Tajvana

Foto: Tingshu Wang / Reutrs

Kinezi podupiru vojne vježbe nedaleko od linije razgraničenja.

- Mislim da su vojne vježbe sasvim uobičajene. Kao prvo, moramo pokazati svoje stajalište prema Tajvanu, a uz to pokazati našu sposobnost da reagiramo. Najbitnije je to pokazati SAD-u, a ne Tajvanu, jer što god Taipei kaže, ionako to nije bitno, kaže Felix Wu iz Šangaja."

Washington je pozvao Peking na suzdržanost. Američki predsjednik Joe Biden upozorio je više puta Peking da će vojno intervenirati napadne li Kina Tajvan.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!