Talibani objavili privremenu vladu

18:11 / 07.09.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Sanja Gvozdanović

Glasnogovornik talibana

Glasnogovornik talibana

Foto: - / REUTERS/Stringer

Talibani su najavili novu privremenu afganistansku vladu. Vodit će je Mohammad Hassan Akhund, jedan od utemeljitelja talibanskog pokreta. Talibani su objavili snimke koje, navodno, dokazuju njihovu pobjedu u dolini Pandžšir, posljednjem uporištu oporbenih boraca. Istodobno, u Kabulu se nastavljaju protutalibanski prosvjedi, a zemlji već prijeti humanitarna katastrofa.


Suosnivač talibanskog pokreta Abdul Ghani Baradar bit će drugi čovjek nove izvršne vlasti, rekao je Zabihullah Mujahid, glavni glasnogovornik skupine, na konferenciji za novinare u Kabulu.

Baradar, koji uživa ugled i poštovanje različitih talibanskih struja, vodio je pregovore s Amerikancima u Dohi koji su se završili povlačenjem stranih snaga iz zemlje.


Ministar obrane u privremenoj talibanskoj vladi bit će Mula Jakub, jedan od zamjenika vođe talibana od 2016. godine. 


Ministrom unutrašnjih poslova imenovan je Sirajuddin Haqqani, šef mreže Haqqani. SAD tu mrežu smatra terorističkom skupinom povezanom s talibanima i Al Qaidom, a za Haqqanija trenutno nudi pet milijuna dolara. 


Amir Khan Muttaqi, talibanski pregovarač u Dohi, imenovan je ministrom vanjskih poslova.


- Vlada još nije kompletna, istaknuo je glasnogovornik talibana Mujahid, rekavši da će pokret, koji je obećao "široku" vladu, pokušati "uzeti ljude iz drugih dijelova zemlje.


Međunarodna zajednica pozorno prati postupke talibana koji su se vratili na vlast dvadeset godina pošto ih je svrgnula koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama, upozorivši da će o islamističkom pokretu suditi po njegovim djelima. Obećanja novog režima, posebno kad je riječ o ženskim pravima, zasad ju teško mogu razuvjeriti. Znak tog nepovjerenja jesu prosvjedi što su ih ovih dana u Kabulu organizirale aktivistkinje kojima su se pridružili Afganistanci koji su došli osuditi nasilje režima u Pandžširu.Prosvjedu žena u Kabulu danas su se pridružili muškarci. Stotine su marširale ulicama grada. Prosvjed je trajao oko dva sata, a onda su talibanski borci počeli pucati na prosvjednike. 


- To nisu ljudi. Ne daju nam ni prosvjedovati. Oni nisu muslimani, nego nevjernici, kaže jedan od prosvjednika. 


- Ahmade Masoude, čuvamo vam leđa, niste sami! Afganistanci vas podupiru. Nastavite se boriti, nadamo se da ćete pobijediti, poručuju. 


Massoud predvodi oružani otpor talibanskoj vlasti u Pandžširu, provinciji godinama poznatoj po borbi protiv talibana. 


- Ondje se vodi rat, nitko ne može izaći i nitko ne može ući. Ljudi nemaju struju, bez mobilnih i internetskih veza odsječeni su od svijeta, izjavila je Mahboba Rawi, osnivačica nevladine organizacije "Mahboba Promise".


Prijeti humanitarna katastrofa


U Pandžširskoj dolini "zarobljeno" je oko 130 tisuća ljudi. Otkako su talibani blokirali ceste, do njih ne stižu hrana i lijekovi.


Ujedinjeni narodi upozoravaju da je milijunima Afganistanaca potrebna humanitarna pomoć, suša i glad prijete 11 milijuna ljudi. 


- Važno je da humanitarni koridori budu otvoreni i da se omogući sloboda kretanja od Afganistana do zaštićenog područja. Pozivamo talibane na suradnju, poručio je katarski ministar vanjskih poslova.U Kabulu je počela nova akademska godina uz niz talibanskih restriktivnih pravila - od odijevanja do razdvajanja.


- Prije smo učili zajedno, bili smo prijatelji, a sada ova zavjesa, to stvara strašan pritisak, ali nemamo izbora, kaže studentica Zara iz Kabula. 


- Djevojke moraju shvatiti da je to za njihovo dobro, poručuje talibanski ministar visokog obrazovanja Abdul Baqi Haqani.


Zbog straha od novog režima, na ulice afganistanskih gradova, kojima patroliraju talibanski borci, mnogi nastoje što manje izlaziti. Zatvara se sve više trgovina i restorana. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!