Težak život u Janjevu

16.12.2021.

20:11

Autor: Igor Rotim/Dnevnik/IMS/HRT

Težak život u Janjevu

Težak život u Janjevu

Foto: Dnevnik / HTV

Ministar obrane Mario Banožić u dvodnevnom je posjetu Kosovu. Sutra će obići hrvatske vojnike u misiji KFOR-a, a danas je bio u Janjevu, gdje se susreo sa sve malobrojnijim pripadnicima hrvatske manjine na Kosovu.

Umjesto više od 250 ovaca i koza, Franjo Golome iz Janjeva danas na zaleđene pašnjake vodi trostruko manje blaga. 

 Smatra da bi bilo puno bolje kada bi mogli primati hrvatske poticaje. Ovako, njegovi sinovi idu raditi u Hrvatsku tijekom ljetne sezone. Kaže da bi bez toga glasovali. 

Na samo 15 minuta od Prištine, najpoznatije hrvatsko selo na Kosovu živi teško. Janjevci većinom preživljavaju od poljoprivrede, ali mehanizacije je malo, a i to malo je zastarjelo i jedva radi. 

Najpoznatiji im je proizvod janjevački sir. Mješavina ovčjeg i kozjeg sira, kojem se pridaju i ljekovita svojstva.

Marija Golome
kaže da je receptura za sir ista već generacijama, a sir „završi uglavnom u Zagrebu, kod rodbine”.

Janjevčani okupljeni oko don Mateja Palića, župnika Župe sv. Nikole u janjevu uspjeli su ostvariti pomoć za poljoprivredna gospodarstva od hrvatske Vlade u iznosu od 2000 eura. 

- Ako se pomoć poboljša, sigurno će mnogi ostati i proširiti svoju djelatnost i poljoprivrede i stočarstva, jer mi to možemo prodati, kazao je don Matej. 

Darove pred Božić najmlađima je donio i hrvatski ministar obrane Mario Banožić.

- Vlada je kroz ured za Hrvate povećala iznos sredstava i nadam se da će biti prilike da pomognemo ljudima i u infrastrukturnom i u kulturnom i obrazovnom smislu, rekao je.  

Težak je život u Janjevu, stanovnici kažu da ih za ovo mjesto vezuje još samo crkva i groblje. U Janjevu danas živi oko 150, 160 Hrvata, a po svijetu ih je, pretpostavlja se, oko 15.000.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!