19:18 / 20.03.2022.

Autor: /T.V./Dnevnik/HRT

Traju borbe, ali i pregovori

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: - / Shutterstock

Od početka ruske ofenzive na Ukrajinu, zapadne zemlje donijele su nekoliko skupina gospodarskih sankcija. Samo Francuska je, primjerice, blokirala gotovo milijardu eura vrijednu imovinu ruskih oligarha. Logika je jasna - sankcije štete ruskoj državi, odnosno ratnoj mašineriji predsjednika Putina. Što se prije zaustavi ratni stroj, to će prije početi konkretni pregovori. A prema mišljenju šefa turske diplomacije, dogovor je gotovo postignut.

Ako je vjerovati turskim izvorima, a ta je zemlja dosad bila dobro upućena u pregovore, ruska i ukrajinska strana približavaju se sporazumu o "ključnim" pitanjima. No, iako nada postoji, tu je i realna opasnost da nečija pogrešna riječ ili potez pregovore vrate na početak.

- Naša posebna operacija u Ukrajini, trebala bi završiti čim se potpiše sveobuhvatni sporazum - u kojem je najvažniji cilj postići opću sigurnost, odnosno dovesti do ukrajinske neutralnosti i, ono što je najvažnije, zaustaviti širenje NATO-a na naše granice, rekao je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Miru odnosno mirnom rješenju tog sukoba, jer za Peking ruska agresija ne postoji, nadaju se i kineski diplomati. No imaju i svoje mišljenje o njegovu postizanju. Naime, od zapadnih zemalja traže da prestanu slati oružje u Ukrajinu.

- Predsjednik Xi jasno je objasnio naše stajalište prema krizi u Ukrajini, a ono je poštovanje univerzalnog prava na mir. Protivimo se svakom ratnom sukobu, poručio je Wang Yi, kineski ministar vanjskih poslova.

Sjedinjene Države pozdravljaju kinesku mirotvornu ulogu, ali i upozoravaju Peking da ne smiju ni na koji način pomagati uzdrmano rusko gospodarstvo.

- Pomno pratimo Kinu, ali i neke druge zemlje, koje bi mogle na bilo koji način, dostavom neke robe ili financijskim transakcijama, pomoći Rusiji. Ako se to dogodi, izazvat će našu reakciju, naglasio je Ned Price, glasnogovornik State Departmenta.

Za to vrijeme u Ukrajinu sa svih strana svijeta stiže pomoć. Hrana, lijekovi, odjeća, šatori, ali i oružje.

- Australija šalje novu pošiljku obrambenog oružja u vrijednosti od 21 milijun dolara. Riječ je o streljivu, pancirkama i sličnoj vojnoj opremi, objavio je Scot Morrison, australski premijer.

Papa Franjo nastavio je implicitno kritizirati Rusiju i prozivati politički i vojni vrh te zemlje.

- Silovita ruska agresija na Ukrajinu nažalost ne jenjava. To je besmisleni masakr u kojem se svakodnevno ponavljaju pokolji i zvjerstva, i za to nema opravdanja, rekao je papa Franjo.

Diljem svijeta i dalje se održavaju brojni prosvjedi. Ljudi traže prekid ruske agresije, traže zaustavljanje toga ratnog ludila za koje nitko nije mislio da će doživjeti u 21. stoljeću. Ovo su prosvjedi u Madridu, no poruke su jedinstvene svim građanima svijeta.

- Ovaj se rat dogodio samo zato što je jedan ludi ubojica na položaju u Kremlju. To je najveća povijesna ruska pogreška, poručio je  jedan prosvjednik.

U znak solidarnosti sa svojim kolegama, diljem Poljske tisuće vatrogasaca odale su poštovanje svim ukrajinskim vatrogascima koji riskiraju svoje živote u spašavanju tuđih. 

A ukrajinski pankerski band obradio je poznatu pjesmu "London Calling" skupine Clash, te su je pretvorili u "Kiev Calling", kako bi svijet dodatno upozorili na agresiju koja je pogodila njihovu zemlju. Sav prihod bit će doniran ukrajinskim obrambenim snagama.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!