21:34 / 16.04.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Trudnicama u Britaniji preporučuje se cjepivo Pfizera ili Moderne

default error photo

Trudnice u Velikoj Britaniji trebale bi se cijepiti cjepivom Pfizera ili Moderne jer ima više stvarnih podataka da su sigurna, danas je objavilo tijelo koje izdaje smjernice za cijepljenje.

Zajedničko povjerenstvo za cijepljenje i imunizaciju (JCVI) navelo je da je oko 90.000 trudnica cijepljeno u SAD-u, većinom s ta dva američka cjepiva, i da nije bilo nikakvih ozbiljnih nuspojava.

- Na temelju tih podataka, JCVI savjetuje da se trudnicama u Velikoj Britaniji, kada god je to moguće, daju cjepiva Pfizer-BioNTecha ili Moderne, stoji u priopćenju.

- Nema dokaza da su ostala cjepiva nesigurna za trudnice, ali potrebna su dodatna ispitivanja, dodaje JCVI.

Trudnicama u Britaniji je ranije savjetovano da se ne cijepe jer nema dovoljno podataka o nuspojavama.

- Preporučujem svim trudnicama da, kada dobiju poziv za cijepljenje, dođu i razgovaraju o koristima i rizicima s pouzdanim izvorom, kao što su njihovi obiteljski liječnici, ginekolog ili babica, rekao je ministar zdravstva Matt Hancock.

Britanija je nedavno savjetovala da se mlađi od 30 godina, ako je moguće, cijepe nekim drugim cjepivom umjesto Oxford/AstraZenecom zbog "izuzetno" rijetke nuspojave krvnih ugrušaka u mozgu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!