Trump Organization proglašen krivim za pronevjeru u New Yorku

07.12.2022.

00:41

Autor: Hina/HRT/V.G.

Odvjetnici Trump Organization

Odvjetnici Trump Organization

Foto: Eduardo Munoz / Reuters

Obiteljska tvrtka Donalda Trumpa, Trump Organization, proglašena je u utorak krivom za financijsku i za poreznu pronevjeru nakon sudskog postupka u New Yorku, u kojemu se nije sudilo bivšem republikanskom predsjedniku.

Ovo je prvi put da je obiteljska tvrtka koju čine klubovi za golf, luksuzni hoteli i agencije za nekretnine, osuđena u kaznenom postupku, istaknuo je u priopćenju glavni tužitelj Manhattana Alvin Bragg.

Premda se nije sudilo osobno Trumpu i premda je dosuđena novčana kazna razmjerno mala u odnosu na veličinu tvrtke, riječ je o pravosudnom porazu bivšeg predsjednika (2017.-2021.) koji je službeno kandidat za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024.

Porota suda na Manhattanu koja se u ponedjeljak povukla na vijećanje nakon više od mjesec dana suđenja, "proglasila je Trump Corporation i Trump Payroll Corporation krivima po svih 17 točaka optužnice", dodao je glavni tužitelj Alvin Bragg, demokratski zastupnik.

Presuda će se donijeti 13. siječnja 2023., rekle su njegove službe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!