Trumpov bivši pomoćnik predao se vlastima u Georgiji, a isto bi trebao učiniti i Trump

24.08.2023.

Zadnja izmjena 21:45

Autor: P.F./Hina/HRT

Mark Meadows i Donald Trump

Mark Meadows i Donald Trump

Foto: Fulton County Sheriff's Office / Evelyn Hockstein / Reuters

Mark Meadows, jedan od 18 suoptuženika uz bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u slučaju pokušaja poništenja rezultata predsjedničkih izbora u Georgiji 2020. godine, predao se u četvrtak vlastima okruga Fulton. Vlastima u Georgiji tijekom dana bi se trebao predati i sam Trump.

Ovo je četvrti kazneni postupak protiv Trumpa od ožujka, kad je postao prvi bivši predsjednik u povijesti SAD-a protiv kojega je podignuta optužnica.

Već je suočen sa saveznim optužbama u Floridi i Washingtonu, a u kolovozu je optužen u Atlanti zajedno s još 18 osoba, uključujući njegovog bivšeg šefa osoblja Marka Meadowsa i bivšeg njujorškog gradonačelnika Rudyja Giulianija.

Njegovo pojavljivanje u Atlanti bit će drugačije od dosadašnjih jer će nakratko biti formalno uhićen. Za razliku od drugih gradova, dužnosnici okruga Fulton rekli su da će mu napraviti 'mugshot' (policijsku fotografiju) kao što bi postupili s bilo kojim drugim optuženikom.

- Osim ako mi netko ne kaže drugačije, mi se pridržavamo naše uobičajene prakse, status nije važan, rekao je šerif okruga Fulton Patrick Labat na konferenciji za medije ranije ovog mjeseca.

Okružna tužiteljica Fani Willis dala je svim optuženicima rok do petka poslijepodne da se predaju u glavnom zatvoru okruga Fulton.

Trump je više puta negirao bilo kakvu krivnju. Ovog tjedna je objavio na društvenim mrežama da je optužen, kako je napisao, "savršenog telefonskog poziva" u kojem je zamolio republikanskog državnog tajnika Brada Raffenspergera da mu pomogne "pronaći 11.780 glasova" u njegovu korist kako bi poništio svoj poraz u državi od demokrata Joea Bidena.

Trumpov poraz u Georgiji bio je jedan od onih koji je presudio ukupan rezultat izbora.

Jamčevina je već dogovorena


Očekuje se da će se Trump predati u zatvor okruga Fulton koji se već dugo smatra problematičnom ustanovom. Ministarstvo pravosuđa otvorilo je u srpnju istragu o građanskim pravima o uvjetima u tom zatvoru zbog prljavih ćelija, nasilja i prošlogodišnje smrti muškarca čije je tijelo bilo prekriveno kukcima u psihijatrijskom krilu glavnog zatvora. Tri osobe umrle su u pritvoru okruga Fulton u proteklih mjesec dana.

No ne očekuje se da će Trump provesti puno vremena u tom zatvoru.

Njegovi odvjetnici i tužitelji već su dogovorili jamčevinu od 200.000 dolara. Osim toga, bivšem američkom predsjedniku zabranjeno je zastrašivati suoptuženike, svjedoke ili žrtve u ovom slučaju, uključujući na društvenim mrežama.

Kad optuženici stignu u zatvor, obično prolaze kroz sigurnosnu kontrolu prije nego što se prijave za pritvaranje. Tijekom tog procesa, optuženike se obično fotografira, uzimaju im se otisci prstiju i moraju dati određene osobne podatke. Budući da je Trumpova jamčevina već određena, bit će pušten iz pritvora po završetku procesa privođenja.

Za razliku od drugih jurisdikcija, u okrugu Fulton se pojavljivanje na sudu obično odvija nakon što se optuženik preda u zatvor i dovrši proces privođenja, ali ne istog dana. To znači da bi Trump mogao dva puta doći u Georgiju u kratkom roku.

Kad se Trump naposljetku pojavi na sudu, javnosti će vjerojatno biti dostupno više informacija no inače. Sudovi u Georgiji dopuštaju fotografiranje i snimanje, suprotno od federalnog suda i New Yorka gdje je pristup medijima strogo kontroliran.

Na Manhattanu je fotografima bilo dopušteno samo nakratko fotografirati Trumpa dok je sjedio na klupi za svjedoke. Savezni sudovi općenito zabranjuju da se fotografira i snima.

Trumpov bivši pomoćnik Meadows predao se vlastima u Georgiji


Mark Meadows
, jedan od 18 suoptuženika uz bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u slučaju pokušaja poništenja rezultata predsjedničkih izbora u Georgiji 2020. godine, predao se vlastima okruga Fulton, pokazuju podaci objavljeni na web stranici šerifa okruga.

Vlastima u Georgiji kasnije u četvrtak trebao bi se predati i Trump.

Vlastima okruga Fulton predao se i Harrison Floyd. On je optužen da je u svibnju napad agenta FBI-a koji mu je došao uručiti sudski poziv za svjedočenje pred federalnom velikom porotom u Washingtonu. Floyd, vođa organizacije Black Voices for Trump, optužen je za običan napad na federalnog službenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!