Truss spremna odbaciti sjevernoirski protokol

10.05.2022.

10:05

Autor: Hina/Reuters/A.P.C.

Liz Truss spremna odbaciti sjevernoirski sporazum

Liz Truss spremna odbaciti sjevernoirski sporazum

Foto: REUTERS/Hannah McKay / REUTERS/Hannah McKay

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss spremna je odustati od velikih dijelova protokola o Sjevernoj Irskoj nakon što je odustala od pregovora s Europskom unijom o sporazumu o brexitu, prenio je londonski Times.


Dužnosnici koji rade za Liz Truss izradili su nacrt zakona koji bi jednostrano ukinuo provjeru robe koja se šalje iz Velike Britanije za korištenje u Sjevernoj Irskoj, dodaje se u izvješću.


Zakon bi također omogućio tvrtkama u toj britanskoj pokrajini da zanemare pravila i propise EU-a i oduzele bi se ovlasti Europskom sudu pravde da odlučuje o pitanjima koja se odnose na Sjevernu Irsku, izvijestio je Times.


- Još nisu donesene nikakve odluke o daljnjem putu, no situacija je sada vrlo ozbiljna, rekao je agenciji Reuters glasnogovornik britanskog ministarstva za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj.


- Uvijek smo bili jasni da će se poduzeti mjere za zaštitu sporazuma iz Belfasta (Sporazuma na Veliki petak) ako se ne mogu pronaći rješenja za popravljanje Protokola. Naš fokus je bio i nastavit će biti na očuvanju mira i stabilnosti u Sjevernoj Irskoj, dodao je. 
Pregovori s EU-om u slijepoj su ulici, smatra Truss


Izvješće Timesa objavljeno je nakon što je veleposlanik Europske unije u Britaniji u ponedjeljak rekao da je blok spreman ponovno pokrenuti pregovore o sjevernoirskom protokolu nakon stanke zbog nedavnih izbora, ali da neće revidirati taj dogovor koji je temelj za pravila trgovanja nakon brexita.


U izvješću se navodi da se čini da je Truss zaključila da su razgovori s EU-om ušli u slijepu ulicu i da potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič nema mandat za postizanje prihvatljivog dogovora.


Očekuje se da bi se idućeg tjedna trebalo krenuti u odbacivanje dijelova protokola.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!