Turska iznijela zahtjeve za primanje Finske i Švedske u NATO

15:46 / 15.05.2022.

Autor: HRT/Hina

Mevlut Cavusoglu

Mevlut Cavusoglu

Foto: Stephanie Lecocq / Reuters

Turski ministar vanjskih poslova rekao je u nedjelju da Švedska i Finska moraju prestati podržavati terorističke skupine u svojim zemljama, pružiti jasna sigurnosna jamstva i ukinuti zabranu izvoza Turskoj ako žele da Turska podrži njihovo članstvo u NATO-u. 

Govoreći nakon sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu, Mevlut Cavusoglu je rekao da se sastao sa svojim švedskim i finskim kolegama i da su svi nastojali odgovoriti na turske zabrinutosti. Dodao je kako Turska nikome ne prijeti niti koristi postojeću situaciju, ali je posebno govorio o švedskoj potpori kurdskoj militantnoj kupini PKK, koju Turska, Europska unija i SAD smatraju terorističkom organizacijom.

- Ovdje apsolutno moraju postojati sigurnosna jamstva. Moraju prestati podržavati terorističke organizacije. Naš stav je savršeno otvoren i jasan. Ovo nije prijetnja, ovo nisu pregovori u kojima pokušavamo nametnuti svoje interese. Ovo također nije populizam. Ovdje se očito radi o potpori dvije potencijalne države članice terorizmu, a podijelili smo naša jasna zapažanja o tome, rekao je Cavusoglu turskim novinarima u Berlinu. Dodao je da Švedska i Finska moraju ukinuti zabranu na izvoz nekih proizvoda svoje obrambene industrije u Tursku.

Finska je u nedjelju potvrdila da će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, a očekuje se da će Švedska slijediti njen primjer, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Međutim, zabrinutost Turske može predstavljati prepreku, budući da svaka odluka o proširenju NATO-a zahtijeva jednoglasno odobrenje svih 30 država članica.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan iznenadio je u petak saveznike u NATO-u i skandinavske zemlje kada je rekao da Turska ne može podržati proširenje s obzirom na to da su Finska i Švedska "dom za brojne terorističke organizacije", ali je njegov glasnogovornik u subotu rekao da Turska nije zatvorila vrata.

Cavusoglu je ponovio da se Turska, koja se pridružila NATO-u prije 70 godina, ne protivi politici otvorenih vrata. Kazao je kako su razgovori sa švedskim i finskim kolegama bili dobri i da su dali prijedloge za ublažavanje legitimnih zabrinutosti koje će Turska razmotriti. Napomenuo je kako im je pružio dokaze da teroristi žive u njihovim zemljama te ponovno ukazao na švedsko nepoštivanje pozicije Ankare kazavši da su se tijekom vikenda u Stockholmu održavali sastanci PKK-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!