Turska: Nastavak pregovora o NATO-u sa Švedskom i Finskom 9. ožujka

27.02.2023.

10:01

Autor: M.M./Hina/HRT

Nastavak pregovora o NATO-u sa Švedskom i Finskom 9. ožujka

Nastavak pregovora o NATO-u sa Švedskom i Finskom 9. ožujka

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je u ponedjeljak da će se pregovori sa Švedskom i Finskom u vezi s njihovim kandidaturama za članstvo u NATO-u nastaviti 9. ožujka, nakon što su prekinuti u siječnju u jeku prosvjeda protiv spaljivanja Kurana u Stockholmu.

Turska je prethodno otkazala trilateralni mehanizam sa Švedskom i Finskom o njihovim zahtjevima za pridruživanje NATO-u nakon što je Rasmus Paludan, čelnik danske krajnje desne političke stranke Tvrda linija, u siječnju zapalio primjerak Kurana ispred turskog veleposlanstva u Stockholmu.

- Moje kolege prisustvovat će sastanku koji će se održati 9. ožujka, rekao je Cavusoglu na konferenciji za novinare u Ankari, dodavši da će se sastanak održati u Bruxellesu.

No rekao je da Švedska još uvijek ne ispunjava svoje obveze prema memorandumu potpisanom na samitu NATO-a u Madridu prošlog lipnja, iako su glavni tajnik NATO-a i drugi saveznici rekli da je Stockholm promijenio svoje zakone.

- Nažalost, nismo vidjeli zadovoljavajuće korake Švedske u provedbi Madridskog memoranduma, rekao je Cavusoglu.

- Ne možemo reći 'da' kandidaturi Švedske za NATO prije nego što vidimo ove korake.

Švedska i Finska podnijele su prošle godine zahtjeve za članstvo u NATO-u nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, ali su se suočile, posebice Švedska, s neočekivanim prigovorima Turske.

Ankara optužuje Stockholm za pružanje utočišta onima koje smatra pripadnicima terorističkih skupina te je zatražila njihovo izručenje kao korak prema davanju zelenog svjetla švedskom članstvu u NATO-u.

Sjedinjene Države i druge zemlje NATO-a nadaju se da će dvije nordijske zemlje postati članice saveza na samitu NATO-a koji će se održati 11. srpnja u glavnom gradu Litve Vilniusu.

Iako je Ankara signalizirala da bi mogla odobriti ulazak Finske u Savez, nije dala nikakva jamstva da će do tada dati zeleno svjetlo kandidaturi Švedske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!