Finska otvorena za moguće članstvo u NATO-u bez Švedske

24.01.2023.

11:39

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Vitalii Vodolazskyi / Shutterstock

Nakon drastičnih izjava turskoga predsjednika Recepa Tayyip Erdogana o švedskom članstvu u NATO-u, Finska je prvi put pokazala da je otvorena za mogućnost priključenja savezu bez svojeg nordijskog partnera.

- Finska će možda biti prisiljena razmotriti ulazak u NATO bez svoje dugogodišnje saveznice Švedske, rekao je ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto za radijsku postaju Yle u utorak.

- Naravno, u pogledu sigurnosti dviju zemalja, apsolutno je prva opcija zajedničko napredovanje, rekao je Haavisto.

Međutim, dodao je, treba biti spreman ponovno procijeniti situaciju ako se pokaže da je švedski zahtjev za priključenjem NATO-u dugotrajno zapeo.

Prerano je za zauzimanje stava o tome, rekao je i ocijenio da Turska o finskom i švedskom zahtjevu za NATO vjerojatno neće odlučivati prije nego što provede izbore koji su u Turskoj najavljeni za svibanj.

- Švedska ne može računati na potporu Turske za ulazak u NATO nakon što je ekstremno desni političar spalio primjerak Kurana u Stockholmu, rekao je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

- Ako ne pokažete poštovanje prema Republici Turskoj ili vjerskim uvjerenjima muslimana, onda ne možete dobiti ikakvu podršku od nas u pitanju NATO-a, rekao je Erdogan u Ankari.

Haavisto je rekao da se takvi prosvjedi poigravaju sa sigurnošću Švedske i Finske.

Članica NATO-a Turska mjesecima blokira prijem Švedske i Finske u obrambeni savez.

Švedsku posebice optužuje da podupire "terorističke organizacije" poput zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK) i zahtijeva izručenje nekoliko ljudi koje Ankara smatra teroristima.

Svih 30 članica NATO-a moraju ratificirati zahtjev za članstvo, a dosad je to učinilo 28 zemalja.

Turska i Mađarska još uvijek se tome protive.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!