08:38 / 30.06.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

U Australiji proširene mjere zatvaranja zbog širenja zaraze Covidom-19

Četiri australska grada pod strogom karantenom

Četiri australska grada pod strogom karantenom

Foto: Loren Elliott / Reuters

Australski dužnosnici proširili su mjere zatvaranja i fizičkog distanciranja na veći dio zemlje, a četiri velika grada već su pod strogom karantenom radi suzbijanja vrlo zarazne delta varijante virusa.

Otprilike svaki drugi Australac mora ostati kod kuće, a milijuni drugih podvrgnuti su ograničenjima kretanja i obveznom nošenju maski uslijed porasta broja zaraženih Covidom-19 na nekoliko lokacija.
 
Više od pet milijuna stanovnika Sydneya i okolice pod dvotjednom je karantenom do 9. srpnja, a država New South Wales izvijestila je u srijedu o 22 nova lokalno prenesena slučaja Covida-19, svi povezani s prijašnjim zarazama. To je mali porast u odnosu na dva dana prije, ali još ispod vrhunca trenutne epidemije od 30 novih slučajeva zabilježenih u nedjelju.

- Novi Južni Wales pokazuje stalnu stopu slučajeva u ovoj fazi ..., ali do danas se naši strahovi od ogromne eskalacije nisu ostvarili i želimo da tako i ostane, rekla je premijerka te savezne dežave Gladys Berejiklian.

S ukupno oko 170 novih lokalno prenesenih slučajeva otkako je prije dva tjedna otkrivena prva zaraza kod vozača koji je prevozio posadu inozemnih zrakoplovnih prijevoznika, NSW je najteže pogođena država ili teritorij u trenutnoj epidemiji.

Stanovnicima Sydneya, Pertha, Brisbanea i Darwina danas je uvedena karantena, a prije toga uvedena je za stanovnike grada Alice Springs, ulaza u Uluru, koji je na popisu UNESCO-ove svjetske baštine. Dužnosnici su izdali naredbe za boravak kod kuće nakon što je potencijalno zaraženi putnik bio u zračnoj luci.

Teškoće s cijepljenjem

Karantene, strogo fizičko distanciranje, promptno traženje kontakata i poštivanje mjera u zajednici pomogli su Australiji da suzbije prijašnje epidemije Covida-19 te da broj slučajeva bude relativno nizak.

Zemlja je prijavila samo nešto više od 30.550 slučajeva i 910 smrtnih ishoda od početka pandemije. Međutim potpuno je cijepljeno manje od 5 posto odrasle populacije od 20 milijuna ljudi, što je izazvalo kritike zbog polaganog nacionalnog programa cijepljenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!