U Donecku obje strane trpe velike gubitke; Kremlj poručuje: Globalnu krizu hrane izazvao je Zapad

19:27 / 23.05.2022.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/IMS/HRT

Mauripolj

Mauripolj

Foto: Pavel Klimov / Reuters

Ukrajina je osudila prvog Rusa zbog ratnih zločina. Nakon konačnog pada Mariupolja sve su žešće borbe na istoku zemlje. U borbama u Donecku i Luhansku obje strane trpe velike gubitke. Prema procjenama britanskih obavještajaca, Rusija je od početka agresije na Ukrajinu izgubila vojnika koliko i u cijelom devetogodišnjem ratu u Afganistanu.

Luhanske regionalne vlasti tvrde da se ruske snage koje su bile uključene u opsadu Mariupolja povlače iz Harkivske regije. Uz proruske separatističke milicije, i nedavno mobilizirane snage iz Sibira raspoređuju se u Luhansku i Donecku.

- Situacija je teška. Bojišnica je pod stalnim granatiranjem, vode se teške borbe u pravcu Luhanska, na području Limana. Neprijatelj pokušava zauzeti taj grad kako bi nastavio ofenzivu prema Slavjansku i Kramatorsku, kazao je Pavlo Kirilenko, guverner Donecka.

U Luhansku, borbe za grad Sjevjerodoneck se intenziviraju. Strateški je iznimno važan jer ako ga ruske snage zauzmu, kontrolirat će gotovo cijelu Luhansku regiju.

- Spremni smo za sve scenarije: za napad, za obranu, spremni smo za povlačenje - ako bude potrebno, kazao je Volodimir Dumanski, pripadnik topničke jedinice ukrajinske vojske.

Ukrajinski predsjednik jučer je rekao da na najtežem bojištu, na istoku zemlje, svakoga dana gine do sto ukrajinskih vojnika. Danas je Zelenski govorio sudionicima Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu. Zahtijeva snažnije sankcije Rusiji, traži više oružja i poziva na ulaganja u obnovu Ukrajine.

- Imamo više od 500 milijardi dolara gubitaka. Uništeni su deseci tisuća objekata. Moramo ponovno izgraditi cijele gradove i industrije. Nudimo poseban, povijesno važan model obnove prema kojem će svaka od partnerskih zemalja, gradova ili čak partnerskih tvrtki moći preuzeti pokroviteljstvo nad obnovom neke ukrajinske regije, grada, zajednice ili industrije, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. 

U Kijevu je izricanjem presude ruskom vojniku koji je priznao da je u veljači u selu u sumijskoj regiji ubio ukrajinskog civila završeno prvo suđenje za ratne zločine od početka ruske invazije.

- Sud je odlučio da je Vadim Jevgenijevič Šišimarin, rođen 17. listopada 2000., kriv i odredio mu je kaznu doživotnog zatvora, kazao je sudac Serhij Agafonov.

I Moskva priprema zakone i osniva sudove koji će suditi nekim ukrajinskim zarobljenicima za ratne zločine. U Donecku čelnik proruskih separatista kaže da se ondje organizira međunarodni sud koji će suditi ratnim zarobljenicima iz Azovstalja.

Ruski vojnici razminiravaju mariupoljsku čeličanu.

- Neprijatelj je postavio mine, i mi smo ih postavili dok smo blokirali neprijatelja. U posljednja dva dana uništili smo ih više od stotinu, rekao je "Babai”, ruski vojnik.

video thumb

U Sočiju bjeloruski predsjednik Lukašenko kaže da zapadni političari pokušavaju "raskomadati" Ukrajinu, da je Poljska spremna zauzeti zapadnu regiju te zemlje.

Ruski predsjednik Putin govori o gospodarstvu.

- Rusko gospodarstvo odoljelo je sankcijama, izdržalo je veoma dobro. Svi glavni makroekonomski pokazatelji to dokazuju, rekao je Vladimir Putin, ruski predsjednik.

Kremlj optužuje Zapad da je prouzročio globalnu nestašicu hrane uvođenjem najstrožih sankcija Rusiji u modernoj povijesti.

- Predsjednik je rekao da su provedba sankcija i ograničenja izazvali slom kojem svjedočimo. Ukrajinsko miniranje akvatorija Azovskog i Crnog mora onemogućuje komercijalnu polovidbu, izjavio je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Ukrajinski parlament najavio je donošenje novog zakona koji će državi omogućiti da zaplijeni imovinu onih koji podupiru rusku invaziju.

Sinoć je zabranio ruske ratne simbole - latinična slova Z i V kojima se ruska vojska koristi za promicanje rata u Ukrajini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!