12:19 / 24.01.2022.

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/HRT/IMS/V.G

U Europi i SAD-u prosvjedi protiv mjera, neke zemlje šire upotrebu COVID potvrda

Prosvjed u Bruxellesu

Prosvjed u Bruxellesu

Foto: Johanna Geron / REUTERS

Zbog COVID potvrda i epidemioloških mjera prosvjedovalo se u Americi, ali i Europi. U Bruxsellesu prosvjed je prerastao u nasilje, pri čemu je provaljeno u jednu od zgrada Europske unije. Istodobno, neke europske zemlje uvode strože mjere i širu upotrebu COVID potvrda.


Svi Francuzi stariji od 16 godina od danas moraju imati COVID potvrdu o cijepljenju. Bez nje više se ne može služiti javnim prometoma, ući u restorane, barove, kina i na sajmove. Iznimka je odlazak liječniku.

Nova pravila od danas vrijede i u Austriji. Bez ograničenja dopušten je ulazak u zemlju onih putnika koji su cijepljeni trima dozama cjepiva koja su odobrile Europska agencija za lijekove ili Svjetska zdravstvena organizacija.

Zbog širenja omikrona Europa se najvjerojatnije kreće prema kraju pandemije, smatraju u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

No u idućih mjesec i pol tom najzaraznomom varijatnom do sada moglo bi se zaraziti najmanje 60 posto Europljana.

- Regija se vjerojatno približava svojevrsnoj završnoj fazi pandemije. Kada se stiša aktualni val zaraze, u Europi će biti ostvaren globalni imunitet koji će trajati tjednima i mjesecima, i to zahvaljujući cjepivu, stečenom imunitetu i smanjenoj sezonalnosti, kaže Hans Kluge, Svjetska zdravstvena organizacija.

Povratak u normalu mogao bi trajati do kraja godine, kada se očekuje novi val zaraze koronavirusom, no ne nužno i pandemija.

U Europi i Americi masovni prosvjedi protiv epidemioloških mjera. U Bruxellesu prosvjed je počeo mirnim okupljanjem desetaka tisuća osoba pristigih iz cijele Europe.

- Ovo je međunarodni skup, dolaze ljudi iz Nizozemske, Njemačke, Francuske, Italije, Poljske. Samo iz Poljske stiglo je 15 autobusa. Brojevi sve govore. Svima je muka od mjera koje naša vlada donosi protiv nas, oduzimaju nam prava i slobodu, poručuje Skinny.

No prosvjed je ubrzo prerastao u nerede i nasilje. Provaljeno je u jednu od zgrada Europske unije. Da smiri najnasilnije, policija je uporbila suzavac i vodene topove. Ozlijeđeno je više osoba. Privedeno je 60-ak prosvjednika.

Zimske olimpijske igre uskoro počinju u Pekingu. Zbog toga je pojačana ionako stroga kontrola mogućih novih slučajeva zaraze koronavirusom. Do sada su otkrivena 72 slučaja zaraze među stranim izaslanstvima, među njima nema sportaša i trenera pristiglih u olimpijsko selo. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!