U Kongresu SAD-a postignut dogovor o podizanju granice zaduživanja

07.10.2021.

22:27

Autor: P.F./Hina

Američki dolari

Američki dolari

Foto: Ilustracija / Pixabay

U američkom Kongresu postignut je dogovor o podizanju granice zaduživanja, objavio je šef demokrata Chuck Schumer, čime će se izbjeći potencijalno katastrofalna situacija u kojoj država ne bi mogla plaćati prispjele obveze.

- Imam dobru vijest, postigli smo dogovor o podizanju granice zaduživanja do prosinca, rekao je Schumer.

Taj dogovor, do kojeg se došlo nakon duljih pregovora s republikancima, omogućit će prvoj svjetskoj ekonomiji da izbjegne naći se 18. listopada u situaciji u kojoj ne bi mogla plaćati prispjele obveze.

Po procjeni ministarstva financija, 18. listopada zemlja bi se našla u situaciji da ne može plaćati dugove. Najviša granica zaduženja SAD-a je fiksirana na nešto više od 28.000 milijardi dolara.

SAD su već u mnogo navrata dizale taj famozni plafon kako zemlja ne bi ostala bez novca. Međutim, u vrijeme predsjednika Baracka Obame republikanci su to pitanje počeli koristiti kao instrument političkog pritiska, ističe agencija France presse.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!