U Srbiji uhićen Hrvat osumnjičen u Španjolskoj za trgovinu drogom

14.02.2023.

09:36

Autor: Hina/E.P.C.

U Srbiji uhićen vođa bande "Brkovi"

U Srbiji uhićen vođa bande "Brkovi"

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Policija je u Srbiji uhitila 38-godišnjeg hrvatskog državljanina G.B. za kojim je raspisana Španjolska raspisala međunarodna tjeralicu a sumnjiči ga za trgovinu drogom, izvijestile su španjolske novine Ideal.

Španjolska policija tvrdi da je uhićeni muškarac, u Španjolskoj poznat pod nadimkom El Bigotes (Brkovi), vođa organizirane kriminalne skupine koja je trgovala drogom u području južnog grada Granade.


Osumnjičen je da je od 2019. organizirao prijevoz droge iz Granade prema zemljama srednje Europe, pri čemu je mjesečno bilo prevoženo 100 kilograma droge u kamionima koji su navodno imali dvostruko dno u kojem je bila skrivena droga ispod normalnog tereta.


Vođa "Brkova" nije bio kažnjavan, a boravište je imao u luksuznom urbanističkom naselju u primorskom mjestu Marbelli gdje se prikazivao kao turist. Ondje je živio s partnericom, također hrvatskom državljankom koja se bavila estetikom.


Uvijek je bio u pratnji osobnog čuvara, neimenovanog Srbina. El Bigotes bi u njegovoj pratnji odlazio u Granadu gdje je poslovao s vođama triju različitih kriminalnih organizacija, međusobno nepovezanih. Vođe tih skupina bile su u kontaktu s lokalnim ljudima koji su uzgajali marihuanu i hašiš, a koje bi zatim skladištili pa ukrcavali u transportne kamione koji bi odlazili u razne europske zemlje.


Španjolska policija počela je pratiti El Bigotesa u siječnju 2022., te nadzirala njegove sastanke s vođama skupina. Tada je otpočela operaciju kodnog naziva Zadar, a otprilike u to vrijeme, 29.rujna 2022., El Bigotes je otputovao iz Španjolske.


U potrazi za njim,  policija je provela ukupno 26 pretresa nekretnina u području Granade i Marbelle, mjesta u južnoj pokrajini Andaluziji, u čemu je sudjelovalo 300 agenata španjolske Civilne garde.

Uhitili su 37 osoba te zaplijenili 350 biljaka marihuane i 65 hašiša, vatreno oružje, skupocjene automobile te 325.000 eura u gotovini.


Španjolska policija nastojala je otkriti gdje se skriva El Bigotes, no problem su im bila njegova stalna putovanja i promjena boravišta između Hrvatske i Srbije. Informacije su zatim proslijedili hrvatskoj i srpskoj policiji putem kanala europske suradnje.


Zahvaljujući tome je srbijanska policija uhitila El Bigotesa u Srbiji 13. siječnja pod uhidbenim nalogom koji je za njim raspisao sud u Granadi, izvijestile su španjolske lokalne novine Ideal. Osumnjičen je i za pranje novca, odnosno prikrivanja traga novca dobivenog od prodaje droge.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!