21:30 / 27.01.2021.

Autor: Hina/V.G.

U svijetu dosad najveći broj umrlih od covida u 24 sata, sojevi se šire

Sve više novozaraženih koronavirusom u svijetu

Sve više novozaraženih koronavirusom u svijetu

Foto: MARIO CRUZ / EPA-EFE

Iz dana u dan, situacija je sve teža: ukupni broj službeno prijavljenih slučajeva zaraze u svijetu premašio je 100 milijuna, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u srijedu da se novi sojevi koronavirusa i dalje šire.

Pandemija covida-19 odnosi sve veći broj žrtava u svijetu, a novi crni rekord je više od 18.000 umrlih u protekla 24 sata, dok se sojevi novog koronavirusa, znatno zarazniji, nezaustavljivo šire na nove zemlje.

U utrci za cjepivo, koje je tračak nade u zdravstvenoj krizi što se i dalje pogoršava, jedan od proizvođača, britanska kompanija AstraZeneca, bila je u srijedu u središtu napetosti s EU-om.

Iz dana u dan, situacija je sve teža: ukupni broj službeno prijavljenih slučajeva zaraze u svijetu premašio je 100 milijuna, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u srijedu da se novi sojevi koronavirusa i dalje šire. Britanski soj se proširio u 70 zemalja, a južnoafrički u 31. 

Prvi put od izbijanja pandemije, u utorak je u svijetu prijavljeno 18.109 umrlih, pokazuju podaci koje je AFP u srijedu prikupio na temelju izvješća zdravstvenih vlasti. 

Taj broj potvrđuje trend uočen početkom siječnja: nagli porast smrtnosti, brži prebačaj dnevne granice umrlih i izravnanje krivulje na sve većim visinama (u prosjeku 14.000 umrlih na dan od 22. siječnja a krajem studenog ih je bilo 10.000). U svijetu je od covida-19 umrlo 2,16 milijuna ljudi. 

Takva situacija nagoni vladu da pronalazi nova rješenja. 

U Velikoj Britaniji, prvoj europskoj zemlji koja je premašila granicu od 100.000 umrlih, vlada je objavila da će osobe sa stalnim boravkom u Ujedinjenom Kraljevstvu koje dolaze iz rizičnih zemalja morati ići u karantenu u hotelu. 

Odlukom su obuhvaćeni putnici iz 22 zemlje, gdje su sojevi virusa "rizik" za javno zdravstvo, poput Južnoafričke Republike, Portugala i zemalja Južne Amerike. Dolasci iz tih zemalja već su zabranjeni osobama koje nemaju stalno prebivalište u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Te će se putnike prihvatiti u zračnoj luci i "odmah odvesti" u hotel, dodao je premijer Boris Johnson. Konzervativni čelnik je na meti kritike da je proljetos podcijenio razmjere krize na koju je prekasno reagirao zatvaranjem, a u ljeto je prebrzo počeo popuštati mjere zanemarivši preporuke stručnjaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!