U svijetu više od 617.000 oboljelih, 28.000 umrlih od koronavirusa

28.03.2020.

12:36

Autor: Miro Aščić/Dnevnik u podne/IMS/HRT/Hina

-

-

Foto: - / -

Sjedinjene Američke Države postale su glavno svjetsko žarište koronavirusa. U Španjolskoj je broj preminulih skočio za 832 osobe u najtragičnijem danu do sada.
Od početka pandemije u svijetu je službeno zabilježeno više od 617.000 slučajeva zaraze koronavirusom, podaci su agencije France presse koji se temelje na službenim podacima prikupljenim do subote u 11.45. Sjedinjene Američke Države postale su glavno svjetsko žarište, najteže je u New Yorku, a najbrži rast novooboljelih bilježi Kalifornija. Koronavirus nezaustavljivo se širi i Europom. U Francuskoj je umrla 16-godišnja djevojka, a najviše zaraženih i umrlih i dalje imaju Italija i Španjolska.

U Italiji, najteže pogođenoj bolešću, zabilježeno je 86.498 zaraženih i 9134 osoba koje su podlegle virusu. Nakon najsmrtonosnijeg dana u Italiji, gdje je jučer umrlo gotovo 1000 ljudi, predsjednik Mattarella poručuje da zemlji trebaju nove mjere u borbi protiv koronavirusa.

- Živimo tužnu stranicu svoje povijesti. Vidjeli smo slike koje će biti nemoguće zaboraviti. Želim da svi shvate ozbiljnost prijetnje Europi prije nego što bude prekasno. Solidarnost nije samo u europskim vrijednostima, rekao je talijanski predsjednik Sergio Mattarella. 

U Španjolskoj je broj preminulih od koronavirusa skočio za 832 u najsmrtonosnijem danu od izbijanja bolesti, na ukupno 5690, pa je tako Španjolska zemlja s najviše umrlih na svijetu nakon Italije.

Sjedinjene Države odnedavno su postale najveće žarište zaraze. Oboljelo je više od 104.000 ljudi, a najteže je u saveznoj državi New York. Plan je osigurati 140.000 dodatnih kreveta. Od koronavirusa umro je i prvi policajac.

Nakon New Yorka najteže je u Kaliforniji. U četvrtak je broj zaraženih dvostruko porastao, u petak za više od 20 posto. Američka mornarica poslala je svoj bolnički brod "Mercy" s tisuću kreveta kako bi smanjila pritisak na bolnički sustav u Los Angelesu. Predsjednik Donald Trump pozvao se na zakon o vojnoj proizvodnji još iz Korejskog rata kako bi prisilio automobilskoga giganta General Motors da umjesto automobila proizvodi prijeko potrebne respiratore.

I Moskva je u karanteni. U Rusiji je trenutačno 1264 oboljelih, četvero preminulih. Restorani mogu samo dostavljati hranu, zatvoreni su trgovački centri, parkovi i javna mjesta.

U Kini, prvome žarištu virusa, u subotu su evidentirana 81.394 slučaja zaraze virusom, od čega je 3295 smrtno stradalih. U epicentru zaraze, gradu Wuhanu s 11 milijuna stanovnika život se normalizirao nakon potpune dvomjesečne izolacije. Stanovnici se vraćaju, tvornice opet rade, pa je i teretni vlak s 50 kontejnera medicinske opreme i druge robe prvi put od izbijanja zaraze krenuo na 15-dnevni put prema Europi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!