Tajvan nadlijeću kineski vojni zrakoplovi; testiraju se projektili

03.08.2022.

19:40

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/HRT

Vojne vježbe prate se na velikim ekranima

Vojne vježbe prate se na velikim ekranima

Foto: Tingshu Wang / Reuters

Nenajavljeni posjet predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, naišao je na oštre osude Kine koja tu otočnu zemlju smatra svojim teritorijem te izazvao nove globalne tenzije. Zbog dolaska Pelosi, Kina je započela vojne vježbe u moru oko Tajvana, koji pak pojačava pripravnost svoje vojske. Zabrinutost i u Japanu jer područje najavljenih vježbi uključuje i japanski gospodarski pojas. 

Najviše rangirana američka dužnosnica koja je kročila nogom na tajvansko tlo u posljednjih četvrt stoljeća, u konačnici je ipak napravila po svom, pritiscima iz Pekinga usprkos. Otok je nazvala inspiracijom za slobodarski svijet i jednom od najslobodnijih demokracija na globusu, podsjetivši znakovito što se događa s Hong Kongom, koji je vraćen pod skute Pekinga. Pelosi je potvrdila američku solidarnost sa službenim Taipeijem.

- Prije 43 godine, donošenjem Zakona o odnosima s Tajvanom, Amerika je obećala da će uvijek biti uz Tajvan. Na tom snažnom temelju izgradili smo uspješno partnerstvo, utemeljeno na našim zajedničkim vrijednostima samouprave i samoodređenja, usmjereno na zajedničke sigurnosne interese u regiji i diljem svijeta, ustvrdila je Nancy Pelosi.

- Posjet Nancy Pelosi Tajvanu potpuna je farsa. Pod krinkom demokracije, SAD krši kineski suverenitet. Oslanjanje na američku moć u borbi za neovisni Tajvan, što je izdaja kineskih nacionalnih interesa, neće promijeniti međunarodni konsenzus o tome da postoji samo jedna Kina, niti može preokrenuti povijesni trend ponovnog ujedinjenja kopnene Kine i Tajvana. Oni koji se igraju vatrom neće dobro završiti, a oni koji vrijeđaju Kinu moraju biti kažnjeni, poručuje kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi.

25 kineskih zrakoplova prelijeće tajvanski zračni prostor

Kina je odmah pokrenula niz vojnih vježbi oko Tajvana, neke i na 20 kilometara od njegovih obala. U Tajvanskom tjesnacu puca se iz dalekometnog oružja, testiraju projektili. 25 kineskih zrakoplova prelijeće tajvanski zračni prostor.

- Kina prosvjeduje protiv posjeta Pelosi jer smatra da boravak tako visoko rangiranog dužnosnika na otoku signalizira svojevrsno američko priznavanje Tajvana kao države. Službeni Peking odgovara porukom da ne obraća pozornost na tajvansko polaganje prava na teritorijalne vode, tumači politički analitičar s Australskog nacionalnog sveučilišta Sung Wen-Ti.

Tajvanska vojska istovremeno poručuje da je spremna štititi suverenitet i sigurnost otoka. Čekaju zapeti kao puške, kažu.

- Suočen s namjerno pojačanim vojnim prijetnjama, Tajvan se neće povući. Čvrsto ćemo podupirati suverenitet naše nacije i nastaviti držati liniju obrane demokracije, upozorava predsjednica Tajvana Tsai Ing-Wen.


Posjet Pelosi bez službene potvrde Bijele kuće

Bijela kuća inače nije dala službenu potporu Pelosi za njezin posjet Taipeiju, ali ne odriče joj pravo da putuje kamo god želi. Američka politika prema Tajvanu, tvrde, nije se promijenila.

- Ni predsjednica Pelosi ni SAD ne rade ništa što bi odudaralo od našeg višedesetljetnog ponašanja. Već smo rekli da ne podržavamo neovisnost Tajvana. Podupiremo tajvansku samoobranu u skladu sa Zakonom o odnosima s Tajvanom, kaže koordinator za strateške komunikacije u Vijeću za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Tajvan se i dalje naoružava

Otok s 23 milijuna stanovnika i dalje se inače naoružava. Nakon ruske invazije na Ukrajinu istraživanja javnog mnijenja pokazuju da oko 15 posto ispitanika ne vjeruje da će Amerika priskočiti u pomoć Tajvanu ako Kina odluči krenuti ruskim putem, kao što se nije izravno umiješala ni u rat u Ukrajini.  

- Ruska invazija na Ukrajinu pogurala je sigurnost Tajvanskog tjesnaca u fokus svjetske pozornosti. Agresija na demokratski Tajvan imala bi golem utjecaj na sigurnost cijelog indo-pacifičkog područja, izjavila je predsjednica Tajvana Tsai Ing-Wen.

Slobodnog i otvorenog Indopacifika ovih su dana svima puna usta. Na tom tragu valjda do sredine mjeseca održavaju se i vojne vježbe s više od 5000 vojnika iz SAD-a, Indonezije, Japana, Južne Koreje i Australije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!