Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za EU

20:50 / 23.06.2022.

Autor: HRT

Konferencija za novinare Emmanuela Macrona, Charlesa Michela i Ursule von der Leyen

Konferencija za novinare Emmanuela Macrona, Charlesa Michela i Ursule von der Leyen

Foto: Yves Herman / REUTERS/Shutterstock

Dvadeset sedam članica Europske unije dodijelilo je Ukrajini i Moldaviji status kandidata, objavio je u Bruxellesu predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i nazvao tu odluku "povijesnim trenutkom" u jeku ruske agresije. Hrvatski premijer Andrej Plenković dao je izjavu uvezi s dodjelom statusa kandidata dvjema državama i kazao među ostalim da su Ukrajina i Moldavija iz politike susjedstva istočnoga partnerstva prešle praktički s današnjim odlukama u politiku proširenja. 

Michel je također objavio da su čelnici priznali europsku perspektivu Gruzije i spremnost da joj dodijele kandidatski status kada riješi preostale prioritete. Odluka je donijeta na redovitom sastanku na vrhu, a ranije danas, za tu su odluku glasali i zastupnici Europskog parlamenta.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvom 28. veljače, četvrtog dana ruske invazije, nakon čega su to 3. ožujka zatražile i Ukrajina i Gruzija.

Europska komisija je prošli tjedan objavila mišljenje o ta tri zahtjeva i preporučila Vijeću EU-a da potvrdi njihovu perspektivu. Ta odluka donosi se i uz suglasnost Europskog parlamenta.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski putem tvitera je objavio kako pohvaljuje odluku čelnika EU-a i Europskog vijeća na dodjeli statusa kandidata. 

"To je jedinstven i povijesni trenutak u odnosima Ukrajine i Europske unije. Zahvalni smo Charlesu Michelu, Ursuli von der Leyen i čelnicima EU na potpori. Budućnost Ukrajine je u EU", stoji u izjavi Zelenskog. 

Moldavijska predsjednica Maia Sandu na tviteru je objavila da je danas povijesni dan za Moldaviju.

"Države članice Europske unije dodijelile su nam status kandidata. Nedvosmislen je to i snažan signal potpore našim građanima i europske budućnosti Moldavije. Zahvalni smo i predani napredovanju na putu reformi", kazala je Sandu.

Plenković o statusu za Ukrajinu i Moldaviju te porukama za BiH 

Ukrajini smo odlučili dati status kandidata, kazao je premijer Andrej Plenković nakon što je 27 država članica EU-a donijelo takvu odluku. Istaknuo je i da je Europsko vijeće po prvi put jasno izrazilo spremnost da Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata te joj je poslana poruka da hitno pristupi reformi ustava i izbornog zakona.

"Ukrajina će pobijediti. Europa će pobijediti. Danas počinje dugo putovanje koje ćemo zajedno prebroditi. Narod Ukrajine pripada europskoj obitelji. A budućnost Ukrajine je u EU", objavio je u tvitu Josep Borell, visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!