21:26 / 02.02.2021.

Autor: Hina

Učinkovitost oxfordskog cjepiva

Cjepivo Sveučilišta Oxford i AstraZenece

Cjepivo Sveučilišta Oxford i AstraZenece

Foto: Jason Cairnduff / Reuters

Cjepivo protiv bolesti COVID-19 koje razvijaju Sveučilište Oxford i AstraZeneca ima učinkovitost od 76 % u prva tri mjeseca od primanja jedne doze, s većom učinkovitošću nakon primjene druge doze, pokazali su rezultati istraživanja.


Rezultati studije, za sada bez recenzije stručnjaka, podržavaju odluku Velike Britanije da vremenski razmak između dviju doza produlji na 12 tjedana, dodaje Sveučilište Oxford.

Britanija je odlučila prvom dozom cijepiti što više ljudi kako bi primili barem neku zaštitu protiv virusa, a AstraZeneca je pozdravila taj potez tvrdeći da je produljenje intervala između dviju doza najbolja strategija. 

Rezultati kliničkih ispitivanja na sudionicima između 18 i 55 godina u Britaniji, Brazilu i Južnoafričkoj Republici su pokazali da je učinkovitost cjepiva od 22. do 90. dana nakon prve doze 76 %o te da tijekom tromjesečnog razdoblja zaštita nije oslabjela, tvrde oksfordski akademici.

S 12 ili više tjedana do primjene druge doze učinkovitost se penje na 82,4 %. Kada se druga doza primi manje od šest tjedana od prve doze, učinkovitost iznosi 54,9 %.

Cjepivo protiv bolesti COVID-19

Cjepivo protiv bolesti COVID-19

Foto: Reuters / Reuters

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!