Učinkovitost cjepiva Johnson&Johnson je 66%, ali ima svoje prednosti

29.01.2021.

14:23

Autor: M.Š./HRT

Cjepivo tvrtke Johnson&Johnson/Ilustracija

Cjepivo tvrtke Johnson&Johnson/Ilustracija

Foto: Dado Ruvic/Illustration / REUTERS

Tvrtka Johnson&Johnson objavila je u petak službene podatke o učinkovitosti svoga cjepiva protiv bolesti COVID-19. Cjepivo ima učinkovitost od 66%, ali kada se koristi u borbi s težim slučajevima ove bolesti, učinkovitost je 85%.


Istraživanje u SAD-u pokazalo je da je učinkovitost kod umjerenog i teškog oblika bolesti 72%. Također, rezultati su pokazali da je učinkovitost u Latinskoj Americi kod ovakvih slučajeva bila 66%, a u Južnoafričkoj Republici 57%, i to 28 dana nakon cijepljenja. Podsjetimo, u Južnoafričkoj Republici se širi zarazniji soj koronavirusa. 

Poput Pfizerova i Modernina cjepiva, i ovo koje je proizveo "Johnson&Johnson" prenosi genetske upute ljudskim stanicama kako bi one stvorile specifični protein koronavirusa koji zatim omogućuje stvaranje imunosnog sustava kao primjerenog odgovora na pravi virus. 

Ovo cjepivo ima prednost što se daje u jednoj dozi te se ne mora skladištiti na niskim temperaturama za razliku od, primjerice, Pfizer&BioNTech-ova cjepiva koje se mora čuvati na jako niskim temperaturama. 

- Naši rezultati govore da je cjepivo efektivno 85% kod težih oblika bolesti, a što se odnosi na slučajeve kada se kod kuće jako loše osjećate, morate u bolnicu ili još gore od toga, izjavio je za CNN dr. Mathai Mammen, čelnik Odjela za istraživanje i razvoj u tvrtki Johnson&Johnson.

Galerija
Cijepljenje cjepivom tvrtke Johnson&Johnson, Foto: Ivan Alvarado/File Photo/REUTERS
Cijepljenje cjepivom tvrtke Johnson&Johnson, Foto: Ivan Alvarado/File Photo/REUTERS

- Ovo je cjepivo koje nije skupo, ima jednu dozu te nema nikakvih specijalnih potreba da se drži na jako niskim temperaturama. To je poprilično dobro, rekao je glavni američki epidemiolog Anthony Fauci.

- Tvrtka će u SAD-u zatražiti izvanredno odobrenje za svoje cjepivo te će ono vjerojatno postati treće odobreno cjepivo u Americi, kazao je Joseph Wolk za CNBC, financijski direktor te američke farmaceutske tvrtke.

Johnson&Johnson se obvezao isporučiti SAD-u 100 milijuna doza do kraja lipnja. Skorašnje uvrštenje novog cjepiva dobra je vijest dok SAD nastoji ubrzati ritam imunizacije, a osobito u svjetlu najave predsjednika Joea Bidena da mu je cilj cijepiti 1,5 milijuna ljudi na dan.

"J&J" obećao je i Europskoj uniji isporučiti oko 200 milijuna doza do kraja godine. Hrvatska je od ovog američkog farmaceutskog giganta naručila 900 tisuća doza.

Nekih 200 milijuna doza trebali bi isporučiti i zemljama u razvoju, a prve isporuke počele bi nakon lipnja.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!