Biden kritizirao odluku Vrhovnog suda: Ovo nije normalan sud!

29.06.2023.

Zadnja izmjena 20:54

Autor: Branka Slavica/T.V./HRT/Hina

Studenti

Studenti

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Američki Vrhovni sud presudio je da sveučilišta ne mogu uzeti rasu kao kriterij pri odlučivanju o upisu studenata na fakultet, ocijenivši taj princip neustavnim.

Na tu je odluku odmah reagirao američki predsjednik Joe Biden. Pozvao je visokoškolske ustanove da pri odabiru studenata uzmu u obzir izazove s kojima se suočavaju, uključujući rasnu diskriminaciju. Ovo nije normalan sud, poručio je Biden.

Odluka ukida afirmativne akcije koje su išle u prilog afro i latinoameričkim studentima i čija je namjera bila potaknuti raznolikost na američkim sveučilištima. Zahvaljujući toj politici dio manjinskih studenata imao je priliku studirati na najelitnijim američkim visokim školama.

Odluku je sa šest glasova za i tri protiv donijela konzervativna većina najvišeg američkog suda. Sud je poništio politiku upisa Harvarda i Sveučilišta Sjeverne Karoline presudivši da nije u skladu s jamstvom jednakosti pred zakonima koju jamči 14. amandman američkog ustava., te stao na stranu konzervativne neprofitne organizacije "Students for Fair Admissions" koja je tvrdila da procesi upisa na fakultete diskriminiraju bijele i azijske kandidate.

- Oba programa nemaju dovoljno fokusirane i mjerljive ciljeve koji opravdavaju korištenje rase, neizbježno koriste rasu na negativan način, uključuju rasne stereotipe.., stoji u obrazloženju odluke koju je u ime većine napisao predsjednik Vrhovnog suda John Roberts.

U ime liberalne manjine, sutkinja Sonia Sotomayor napisala je mišljenje u kojem oštro osporava odluku koja "negira desetljeća u kojima je postignut značajan napredak".

- Ignoriranje rase neće donijeti jednakost u društvu u kojem pistoji rasna nejednakost, zaključuje sutkinja Sotomayor.

Razočaranje odlukom suda izrazio je i bivši američki predsjednik Barack Obama.

- Kao ni druge politike, afirmativne akcije nisu bile savršene. Ali omogućile su generacijama studenata poput Michelle i mene da se dokažu. Sada je na nama da damo mladim ljudima prilike koje zaslužuju i pomognemo studentima pronaći nove perspektive, stoji u izjavi bivšeg američkog predsjednika.

Biden pozvao fakultete pri odabiru studenata uračunaju nepovoljne prilike


Američki predsjednik Joe Biden pozvao je visokoškolske ustanove da pri odabiru studenata uzmu u obzir izazove s kojima se suočavaju, uključujući rasnu diskriminaciju, nakon što je vrhovni sud ukinuo pozitivnu diskriminaciju na fakultetima.

- Sud je praktički okončao pozitivnu diskriminaciju i ja se snažno protivim odluci suda, rekao je Biden. Ne smijemo dozvoliti da ova odluka bude zadnja riječ, dodao je.

Biden je rekao da je naložio američkom ministarstvu obrazovanja da prouči koje bi prakse mogle pomoći izgraditi uključivija i raznolikija studentska tijela te koje sprečavaju postizanje tog cilja.

Prema novom standardu koji predlaže Biden, potencijalni bi se studenti najprije morali kvalificirati prema akademskim uvjetima pojedinog koledža, no zatim bi dužnosnici u obzir uzeli "nepovoljne prilike", poput financijskih sredstava, životne situacije ili suočavanja s rasnom diskriminacijom.

- Istina je, svi to znamo, da diskriminacija i dalje postoji u Americi, kazao je Biden.

Ovo nije normalan sud


Odluka o ukidanju pozitivne diskriminacije je posljednja u nizu presuda o pitanjima za koje se smatralo da su riješena, poput prava na pobačaj, koje je donio sud s konzervativnim tendencijama.

Biden je na pitanje je li riječ o odmetnutom sudu koji se ne obazire na postignute standarde odgovorio: "Ovo nije normalan sud".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!