16:35 / 26.02.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Ukrajina ne odbija pregovore, nego ne pristaje na ruske ultimatume

Ukrajina ne pristaje na ruske ultimatume

Ukrajina ne pristaje na ruske ultimatume

Foto: Thomas Peter / REUTERS

Ukrajina je danas demantirala izjave da je odbila pregovore o primirju s Rusijom, ali je istaknula i da ne pristaje na ultimatume ili neprihvatljive uvjete.

Mihailo Podoljak, savjetnik u uredu predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je Reutersu da je Ukrajina pripremila pregovaračko stajalište, ali se suočila s uvjetima za pregovore koje je postavila Rusija.

- Jučer su agresivne akcije oružanih snaga Ruske Federacije eskalirale tijekom dana i noći s masovnim zračnim i raketnim napadima na ukrajinske gradove, rekao je u poruci.

- Smatramo takve akcije samo pokušajem da se slomi Ukrajina i natjera ju se da prihvati kategorički neprihvatljive uvjete, rekao je.

Kremlj je prije danas optužio Ukrajinu da je odgovorna što do pregovora nije došlo jer ih je odbila.

- Jučer tijekom dana, očekujući pregovore, ruski predsjednik naredio je zaustavljanje napretka većine (ruskih) snaga", rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

- S obzirom na to da je ukrajinska strana odbila pregovore, danas se nastavilo napredovanje ruskih snaga, dodao je.

Rusija je jučer objavila da je preložila pregovore u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije, zemlje saveznice Moskve.

Washington je ocijenio da se ruska ponuda ne može smatrati vjerodostojnom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!