Ukrajina pozvala NATO da Rusiju odvrati od napada

10:11 / 01.12.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Ministri vanjskih poslova članica NATO-a u Rigi

Ministri vanjskih poslova članica NATO-a u Rigi

Foto: Ints Kalnins / REUTERS

Kijev je pozvao NATO da pripremi gospodarske sankcije protiv Rusije i pojača vojnu suradnju s Ukrajinom. Ta se država pridružila zapadnom savezu u razgovorima o tome kako od ponovnog napada odvratiti Rusiju, koja je rasporedila vojne snage na rusko-ukrajinskoj granici. Ukrajina, bivša sovjetska republika koja teži pridruživanju Europskoj uniji i NATO-u, postala je potencijalno žarište između Rusije i Zapada,jer su odnosi na najgoroj razini od završetka Hladnog rata.

- Pozvat ćemo saveznike da se pridruže Ukrajini u sastavljanju mjera odvraćanja, rekao je novinarima ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba koji je stigao u Rigu na razgovore sa svojim kolegama iz NATO-a.


- Kao dio tog paketa, NATO bi trebao pripremiti gospodarske sankcije za Rusiju ako odluči odabrati najgori scenarij, rekao je ministar Kuleba, dodajući da bi Savez također trebao potaknuti vojnu i obrambenu suradnju s Ukrajinom.


- Uvjereni smo da ćemo, ako udružimo napore, ako djelujemo koordinirano, moći odvratiti predsjednika Putina od odabira najgoreg scenarija, a to je vojna operacija, izjavio je Kuleba.


Danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod rekao je novinarima po dolasku na sjednicu NATO-a da će svaka vojna operacija koja bi narušila suverenitet Ukrajine imati "teške posljedice" i da je Danska spremna na teške sankcije.


U svojim izjavama ponovio je komentare NATO-a i SAD-a, koji su u utorak upozorili Rusiju da će platiti visoku cijenu za svaku novu vojnu agresiju na Ukrajinu.


- Svaka buduća ruska agresija na Ukrajinu imala bi visoku cijenu i imala bi ozbiljne političke i ekonomske posljedice za Rusiju, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg novinarima nakon prvog dana razgovora 30 saveznika u Rigi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin uzvratio je da će Rusija biti prisiljena djelovati ako NATO predvođen SAD-om u Ukrajini postavi projektile koji bi mogli pogoditi Moskvu za nekoliko minuta.


Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da će u srijedu o tom pitanju imati više informacija, nakon konzultacija sa saveznicima u NATO-u.


Kremlj je 2014. pripojio crnomorski poluotok Krim Ukrajini, a zatim je podržao pobunjenike koji se bore protiv vladinih snaga na istoku zemlje. U sukobu, koji još uvijek tinja, poginulo je 14.000 ljudi, prema Kijevu. 


Ukrajinski ministar Kuleba je također upozorio na bjelorusko priznanje Krima, nakon što je čelnik te zemlje, bliski saveznik Rusije, Aleksandar Lukašenko rekao da je poluotok Krim legalno ruski teritorij preokrenuvši svoj javni stav, izvijestila je novinska agencija RIA.


- Potencijalno bjelorusko priznanje okupiranog Krima bit će točka s koje nema povratka u našim bilateralnim odnosima, a mi ćemo djelovati. Jer za nas Krim nije polje za kompromise, izjavio je Kuleba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!