Ukrajina saziva hitan sastanak šefova sigurnosnih službi, očekuju se bitne odluke

30.09.2022.

00:35

Autor: T.V./HRT/Hina

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Foto: Genya Savilov / REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak će održati hitan sastanak s najvišim dužnosnicima na kojemu će se donijeti "bitne odluke", kao reakcija na planove Rusije da pripoji četiri ukrajinske regije, rekao je u četvrtak ukrajinski dužnosnik.

Kremlj je najavio da će predsjednik Vladimir Putin u petak potpisati dokumente kojima će proglasiti pripojenje regija u kojima je Rusija organizirala referendume, a koje Ukrajina i Zapad nazivaju prevarom insceniranom na ukrajinskom teritoriju pod ruskom okupacijom.

Iz ureda ukrajinskog predsjednika priopćeno je da će se u petak sastati nacionalno vijeće za sigurnost i obranu.

Tajnik vijeća Oleksij Danilov rekao je na ukrajinskoj televiziji 1+1 da će na sastanku biti donesene, kako vjeruje, "bitne odluke za zemlju", ali nije iznosio pojedinosti.

Zelenski je u više navrata ponovio da su takozvani referendumi ilegalni te je upozorio da će ukrajinski odgovor biti snažan.

U Vijeću za nacionalnu sigurnost i obranu su, uz ostale, zapovjednik oružanih snaga, ministri obrane i vanjskih poslova, premijer i čelnik ukrajinske službe sigurnosti. Zadaća mu je surađivati s predsjednikom u razvoju i koordinaciji nacionalne sigurnosne politike.

Vladimir Putin danas se žestoko obrušio na Zapad. Izjavio je da su sukobi u bivšem SSSR-u, uključujući i aktualni između Rusije i Ukrajine, rezultat raspada Sovjetskog Saveza te je optužio zapad da sije razdor. Držeći se prošlosti i pokušavajući provoditi politiku diktata na svim područjima od međunarodnih odnosa do gospodarstva, uključujući kulturu i sport ovaj famozni kolektivni zapad stvara nove probleme i nove krize, kazao je Putin.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!