Ukrajinci zastavama i himnom prkose strahu od invazije

16.02.2022.

13:08

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ukrajinci obilježavaju novi praznik "Dan jedinstva"

Ukrajinci obilježavaju novi praznik "Dan jedinstva"

Foto: Umit Bektas / REUTERS

Ukrajinci su danas izvjesili državne zastave i intonirali himnu kako bi pokazali jedinstvo u jeku straha od ruske invazije za koju su zapadne sile rekle da bi mogla biti neizbježna.   

Žuto-plave zastave istaknute su na školama, bolnicama i mnogim trgovinama na Dan jedinstva, novi praznik koji je ovaj tjedan uveo predsjednik Volodimir Zelenski nakon što je Rusija nagomilala vojsku pored ukrajinskih granica.


Rusija je zanijekala da će napasti, no upozorila je da bi mogla poduzeti neodređene vojno-tehničke akcije ne budu li ispunjeni njezini sigurnosni zahtjevi, uključujući ograničenje NATO-a.


Na glavnoj ulici Hreščatik u središtu Kijeva, gdje su zastavama ukrašeni vladini uredi, za mnoge je običan dan.


- Normalan je dan, a te zastave ovdje su s razlogom, da pokažu kako se nikoga ne bojimo. Nisu nas zastrašili, rekao je Mikola, koji ima mali štand s kavom.


Iz zvučnika na lokalnom vladinu uredu u glavnom gradu Kijevu odjekuju domoljubne pjesme, a na vladinim YouTube kanalima emitiraju se govori i podsjeća na ukrajinsku državnost.


Zelenski je u televizijskom obraćanju rekao da su Ukrajinci ujedinjeni oko zajedničke želje da žive u miru, sretno, u obitelji, s djecom s roditeljima.


- Nitko ne može voljeti naš dom kao mi. I samo mi, zajedno, možemo štititi svoj dom, rekao je.


"Tu smo i ostajemo"


Zelenski, i sam aktivni korisnik društvenih mreža, pozvao je Ukrajince da objavljuju slike i videozapise s ukrajinskom zastavom te da dodaju hashtagove. Na Instagramu korisnici objavljuju fotografije pod hashtagom #UnityDay.


Zelenski je dugo govorio da, premda vjeruje da Rusija prijeti napadom na njegovu zemlju, zapadni saveznici precjenjuju vjerojatnost neposredne invazije, odgovarajući na napore Moskve da zastraši Ukrajinu i posije paniku.


Mihajlo Podoljak, savjetnik u Zelenskijevom uredu, rekao je ovaj tjedan da je predsjednik odabrao 16. veljače kao domoljubni praznik djelomično ironično, kao odgovor na medijska izvješća da bi se invazija mogla dogoditi u srijedu.


U utorak je rusko ministarstvo obrane priopćilo kako nakon vježbi vraća dio vojnika u njihove baze. Sjedinjene Države i njihovi saveznici rekli su da dosad nisu potvrdili taj potez. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je više od 150.000 ruskih vojnika trenutno raspoređeno u blizini Ukrajine.


Nekoliko sati nakon ruske objave, Ukrajina je rekla da su internetske mreže njezina ministarstva obrane i dvije banke pod kibernetičkim napadom. Iako Kijev nije rekao tko stoji iza incidenta, u priopćenju se sugerira da upire prstom u Rusiju.


- Svi nas žele uplašiti, a mi smo tu i ostajemo, rekla je Ludmila, umirovljenica, koja na reveru kaputa nosi malu ukrajinsku zastavu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!