08:22 / 24.03.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

WHO potvrdio 64 napada na zdravstvenu infrastrukturu u Ukrajini

WHO potvrdio 64 napada na zdravstvene objekte u Ukrajini

WHO potvrdio 64 napada na zdravstvene objekte u Ukrajini

Foto: Nacho Doce/Ukrajinska spasilačka služba/Ukrajinska vojska / via REUTERS

Ukrajinska zdravstvena infrastruktura napadnuta je 64 puta od početka ruske invaziju na njezinog zapadnog susjeda prije mjesec dana, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja najsnažnije osuđuje te napade.

Dva do tri napada na zdravstvenu infrastrukturu svaki dan, uzrokovali su dosad 15 smrti i 37 ranjavanja, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija. 

WHO osuđuje te napade na najsnažniji mogući način.


- Napadi na zdravstvo su kršenje međunarodnog humanitarnog prava, ali uznemirujuće uobičajena taktika rata. Uništavaju kritičnu infrastrukturu, ali još gore, uništavaju nadu, rekao je Jarno Habicht, predstavnik WHO-a u Ukrajini.


Mjesec dana nakon početka rata u Ukrajini, ured WHO-a za Europu sa sjedištem u Kopenhagenu objavio je da je pristup zdravstvenim uslugama jako smanjen, a potreba za liječenjem traumi i kroničnih bolesti velika.


Uništena zdravstvena infrastruktura i prekinuti lanci medicinske opskrbe ozbiljna su prijetnja za milijune ljudi, navodi WHO, dodajući kako se vjeruje da je svaka druga ljekarna u Ukrajini zatvorena.


Prema WHO-u, gotovo sedam milijuna ljudi raseljeno je unutar Ukrajine, a broj onih koji su pobjegli u druge zemlje približava se četiri milijuna. Mnogi zdravstveni radnici i sami su raseljeni i u nemogućnosti raditi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!