UN, London i Berlin traže puštanje na slobodu ruskog novinara Kara-Murze

17.04.2023.

Zadnja izmjena 19:34

Autor: V.K./HRT/Hina

Vladimir Kara-Murza

Vladimir Kara-Murza

Foto: Moscow City Court / Handout via REUTERS

Ujedinjeni narodi, London i Berlin osudili su u ponedjeljak dosuđenu kaznu od 25 godina zatvora ruskom oporbenom novinaru Vladimiru Kara-Murzi i zatražili njegovo oslobađanje, a Kremlj je odbio komentirati presudu.

Kritičar Kremlja Vladimir Kara-Murza ranije u ponedjeljak je osuđen na 25 godina zatvora, najvišom takvom kaznom od početka ruske invazije na Ukrajinu pošto je proglašen krivim za izdaju i za diskreditaciju ruske vojske.

UN-ov visoki povjerenik za ljudska prava Volker Tuerk zatražio je "žurno" oslobađanje ruskog oporbenjaka Vladimira Kara-Murze.

Nitko ne smije biti lišen slobode zbog ostvarivanja svojih prava te pozivam ruske vlasti da ga odmah oslobode. Dokle god je u pritvoru prema njemu treba postupati humano, poštujući njegovo dostojanstvo", ističe se u izjavi poslanoj medijima.

- Njegova osuda je još jedan udarac vladavini prava i civilnom društvu u Ruskoj Federaciji, rekao je.

Tuerk je optužio Moskvu da je osudila Kara-Murzu pod optužbama koje su povezane s legitimnim ostvarivanjem prava na slobodu mišljenja, govora i udruživanja, pa tako i na javnu kritiku oružanog napada Ruske Federacije na Ukrajinu.

Otac troje djece i bivši novinar s ruskom i britanskom putovnicom, 41-godišnji Kara-Murza godinama se protivio politici predsjednika Vladimira Putina te je lobirao kod stranih vlada i institucija da uvedu sankcije Rusiji i pojedinim Rusima zbog navodnih kršenja ljudskih prava.

Bio je među posljednjim kritičarima Kremlja koji još nije bio iza rešetaka ili u egzilu.

Britanska vlada je u ponedjeljak osudila "politički motiviranu presudu" izrečenu Kara-Murzi, zatraživši njegovo "trenutačno oslobađanje" i najavivši da će pozvati ruskog veleposlanika na razgovor.

Ujedinjeno Kraljevstvo će i ubuduće (...) pozivati da se Kara-Murzu čim prije pusti na slobodu, navodi se u priopćenju ministra vanjskih poslova Jamesa Cleverlyja. Foreign Office je dodao da će odmah u ponedjeljak pozvati ruskog veleposlanika Andreja Keljina kako bi mu prenio da se presuda "kosi s međunarodnim obvezama Rusije o poštovanju ljudskih prava".

Njemačka vlada je u ponedjeljak "najoštrije" osudila presudu ruskom oporbenom aktivistu.

- Ova presuda, kao i mnoge druge, želi isključiti i spriječiti kritičke glasove u Rusiji, rekla je na redovitoj tiskovnoj konferenciji glasnogovornica njemačkog ministarstva vanjskih poslova Andrea Sasse, pozivajući na "žurno oslobađanje" Kara-Murze optuženog za "veleizdaju" i za širenje "lažnih informacija" o ruskoj vojsci.

- Najoštrije osuđujemo takvu presudu. Suđenje Vladimiru Kara-Murzi pokazuje da je rusko pravosuđe zloupotrijebljeno protiv njega i mnogih njegovih sugrađana te da je represija u Rusiji dosegnula nevjerojatne razmjere, dodala je Sasse.

EU osuđuje nečuveno oštru kaznu kritičara Kremlja


Europska unija je u ponedjeljak snažno kritizirala rusku odluku o kažnjavanju kritičara Kremlja Vladimia Kara-Murze 25-godišnjom zatvorskom kaznom i pozvala Moskvu da odmah oslobodi sve koji su osuđeni iz političkih motiva.- Današnja nečuveno oštra sudska odluka još jednom jasno pokazuje političku zlouporabu pravosuđa kako bi se izvršio pritisak na aktiviste, branitelje ljudskih prava i sve one koji se protive nelegitimnom agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell u priopćenju.

Pozvao je Rusiju da odmah i bezuvjetno oslobodi sve one koji su zatvoreni zbog politički motiviranih optužbi.

- Također pozivamo Rusiju da ukine svoje represivne zakone, uključujući i one koji cenzuriraju istinite informacije o ruskom ratu protiv Ukrajine, i zakone o takozvanim stranim agentima i nepoželjnim organizacijama koji se koriste samo za ušutkivanje civilnog društva i neovisnih glasova, rekao je Borrell.

Kritičar Kremlja Vladimir Kara-Murza u ponedjeljak je osuđen na 25 godina zatvora, najvišom takvom kaznom od početka ruske invazije na Ukrajinu pošto je proglašen krivim za izdaju i diskreditaciju ruske vojske.

Kara-Murza je 41-godišnji otac troje djece i bivši novinar s ruskom i britanskom putovnicom koji je proveo godine suprotstavljajući se politikama predsjednika Vladimira Putina te je lobirao kod stranih vlada i institucija da uvedu sankcije Rusiji i pojedinim Rusima zbog navodnih kršenja ljudskih prava.

Borrell kaže da "suđenje" Kara-Murzi nije zadovoljilo međunarodne standarde poštenog i javnog suđenja pred nadležnim, nepristranim i neovisnim sudom i da sudske rasprave nisu bile dostupne promatračima.

Čelnica VE Pejčinović Burić traži od Rusije oslobađanje osuđenog Kara-Murze


Glavna tajnica Vijeća Europe, Marija Pejčinović Burić, zatražila je u ponedjeljak od Rusije puštanje na slobodu oporbenog političara Vladimira Kara-Murze, kojem je ranije tijekom dana izrečena zatvorska kazna u trajanju od 25 godina.

- Oštro osuđujem presudu ruskom oporbenom čelniku Vladimiru Kara-Murzi, osuđenom na 25 godina zatvora nakon lažnog suđenja. Gospodin Kara-Murza je zatvoren i pravno gonjen prije godinu dana jer je javno govorio o brutalnoj agresiji Rusije na Ukrajinu, navela je Pejčinović Burić u priopćenju poslanom iz njenog ureda u Strasbourgu.

Kao što je hrabro izjavio u svojoj završnoj riječi sudu, ovo je cijena odbijanja šutnje u današnjoj Rusiji. Njegov je slučaj još jedna ilustracija stalne represije u Ruskoj Federaciji. Unatoč pokušajima Rusije da ušutka kritičare, njihovi se glasovi čuju diljem svijeta i neće biti zaboravljeni, dodala je Pejčinović Burić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!