20:56 / 13.06.2021.

Autor: Dnevnik HTV-a/Jasna Paro/IMS/HRT/M.B.

Uoči dvaju summita, u Bruxellesu entuzijazam zbog Bidenova dolaska

Uoči summita NATO-a i EU-SAD

Uoči summita NATO-a i EU-SAD

Foto: HTV / HRT

U Bruxellesu će se sljedeća dva dana održati dva sastanka na vrhu - najprije 30 članica NATO-saveza, a zatim summit Europska unija - SAD. Na oba događaja sudjeluje američki predsjednik Joe Biden, koji večeras stiže u Bruxelles u sklopu prvog službenog posjeta europskom kontinentu. 

- Više od 2 000 policajaca u Bruxellesu angažirano je na osiguravanju osobne sigurnosti šefova država i vlada. Neke su ulice već zatvorene jer večeras stiže američki predsjednik Joe Biden. Večeras dolazi i hrvatski predsjednik Zoran Milanović , javila je iz Bruxellesa novinarka HRT-a Jasna Paro.


Teme sastanaka


- Od oba sastanka očekuje se obnavljanje partnerstva i savezništava koji su tijekom Trumpove administracije bili poprilično uzdrmani. Sutra na sastanku NATO-a središnja tema bit će budućnost, odnosno reforma Saveza s obzirom na kineski uspon, destabilizirajuće djelovanje Rusije, kibernetičke prijetnje i klimatske promjene, kazala je Paro.


Entuzijazam nakon Bidenova dolaska


- Biden dolazi s porukom: Amerika se vraća. Kako će to, koliko brzo i na koji način utjecati na poteškoće u odnosima EU-a i SAD-a vidjet će se nakon sastanka u utorak. No entuzijazam se  osjeća, a američka dijaspora u Bruxellesu organizirala je javno okupljanje kao dobrodošlicu Bidenu ispred Europskog parlamenta, okupilo se 100-tinjak ljudi. Cilj im je, kažu, proslaviti povratak pristojnosti u politiku, ali i podržati sve ključne ciljeve koje je Bidenova administracija stavila kao prioritet za sljedeće razdoblje, javila je Paro.

- Mi smo ovdje kako bismo izrazili dobrodošlicu našem predsjedniku te iskažemo entuzijazam i potporu otvaranju. Otvaranju nakon COVID-a, ali i otvaranju na međunarodnom planu, povratku multilateralizmu, i pozdravljamo to što teme poput klimatskih promjena dolaze na dnevni red, kazao je Joe Brinker koji je došao iz Ženeve.


- Sa SAD-om želimo ne samo rast u trgovini i investicijama, i to tako da to potiče i razvija zelenu i digitalnu tranziciju naših gospodarstava, nego želimo, kao i sa svim međunarodnim čimbenicima, ujediniti napore u smanjenju emisije CO2 do 2030. i izgraditi klimatski neutralne ekonomije do 2050, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!