19:45 / 29.08.2021.

Autor: Zdenka Kardum/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Ida- "Ekstremno opasan" uragan

Uragan Ida, ekstremno opasan

Uragan Ida, ekstremno opasan

Foto: Marco Bello / REUTERS


Uragan Ida, koji je američki Nacionalni centar nazvao "ekstremno opasnim", večeras će udariti u obalu savezne države Lujzijane. Uragan stiže snagom jačom od očekivane, s vjetrovima koji pušu brzinom većom od 200 km/h, i to na isti dan kada je prije 16 godina uragan Katrina poplavio 80% New Orliensa te za sobom ostavio 1800 mrtvih i štetu od nekoliko milijardi dolara...

Oluja života - Ida natjerala je u bijeg stotine tisuća stanovnika. Automobilima su zakrčili autoceste Meksičkog zaljeva.

Lujzijana već dugo nije bila u takvom stanju napetosti i iščekivanja.

- Nisam želio ostati i riskirati, govori Vincent Hartman.

- Imamo dvoje djece od godinu dana u automobilu. Zbog njih moramo otići, rekla je Theresa Johnson.

Stiže uragan razorne snage i svi ga doživljavaju ozbiljno.

- Bit ću iskren, na ovaj uragan gledam kao na Katrinu. Jedino što možemo učiniti jest nadati se najboljem, rekao je Edvart Joseph.

Sve zalihe hrane i pića, osnovnih namirnica nestale su iz trgovina.

- Mi smo jedini otvoreni. Većina je prije zatvorila trgovine. I mi se moramo pripremiti za oluju, govori prodavač u trgovini pića.

U nekim dijelovima Nju Orliensa na snazi je obvezna evakuacija. Tisuće ljudi pokušale su pobjeći iz grada posljednjim letovima, danas ih je na stotine otkazano.

- Ovo je opasna oluja i njezine posljedice bit će vjerojatno strašne. Želimo da se sklonite na sigurno, rekla je Sharon Westorn Broome, gradonačelnica Baton Rougea.

Stanovnici Lujzijane slušaju savjete kriznog stožera. Ojačavaju se objekti, ugrožene skupine - djeca, starci i bolesni - odlaze u sigurna skloništa.

Država ne planira evakuirati pacijente iz bolnica koje su preplavljene oboljelima od COVID-a.

- Smatramo da se možemo skrbiti za ljude, ojačali smo objekte i imamo rezervne generatore za struju, naglasio je Warner Thomas, direktor bolničkog sustava Ochsner Health.

- Ovo će biti najjači uragan koji je pogodio Louisianu još od 1850-te. Vrijeme za bijeg se približava. Budite spremni i budite ondje gdje se kanite suočiti s olujom u trenutku udara, rekao je John Bel Edwards, guverner Louisiane.

- Rasporedit ćemo u Lujzijani dodatne timove i opremu zbog očekivane nestašice električne struje. Poslat ćemo na to područje hranu, vodu, generatore i druge zalihe. Pozivamo stanovnike ugroženih područja da slijede upute lokalnih vlasti , govori Joe Biden, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Uragan Ida postaje pravo čudovište, jača iz sata u sat. Između 4. je i 5. kategorije. Nitko ne zna što donose idući sati.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!