Sutra prvi put izvanredna sjednica HNS-a u Mostaru

18.02.2022.

20:12

Autor: Miljenko Karačić/Ilko Barbarić/Dnevnik/IMS/HRT

Ilko Barbarić

Ilko Barbarić

Foto: Dnevnik / HTV

O složenosti političke situacije u BiH govori i to da će sutra prvi put biti održana izvanredna sjednica Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru. 

- Veliki interes je medija i javnosti za sutrašnji skup. Pred 650 sabornika, sutra će se naći dokument koji je danas došao u javnost, a u kojem se govori da ne postoje ustavno pravne mogućnosti provedbe izbora u BiH 2022. godine, rekao je novinar Ilko Barbarić za Dnevnik HRT-a i dodao kako bi jedna od točaka mogla biti da nisu provedene odluke Ustavnog suda. Hrvatska strana u BiH i dalje govori kako će sudjelovati u izmjenama izbornog zakona, no ako se to ipak ne ostvari, najavljuju se koraci u pravcu koji bi vodio tome da se pokrenu pravne procedure za institucionalni i regionalni preustroj BiH, rekao je Ilkoo Barbarić, dopisnik HRT-a i dodao kako se Željko Komšić danas oglasio glede izjava Predsjenika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, te rekao kako je to unutarnje miješanje u probleme BiH.


video thumb

Na izvanrednom zasjedanju Hrvatskoga narodnog sabora raspravljat će se o aktualnoj političkoj krizi u BiH koja se dodatno produbila nakon neuspjelih pregovora o izbornoj reformi.

- To je poruka svim Hrvatima gdje nas ima, to je ovdje na prostoru Federacije - ako ne budemo mogli birati sami svoje predstavnike da će nam se dogoditi slična sudbina kao što se dogodila Hrvatima u RS, kazao je Davor Čordaš, izaslanik Kluba hrvatskog naroda u Vijeću naroda Narodne skupštine Republike Srpske. 

Ključno su pitanje izbori u Bosni i Hercegovini koji bi se trebali održati u listopadu. Uvjeta za održavanje izbora nema jer je Ustavni sud BiH ukinuo pojedine odredbe Izbornog zakona, a nove nisu donesene, poručuju iz HNS-a.

- Ja se iskreno nadam da će biti moguće doći do određenog rješenja kako bi samo organiziranje izbora bilo pripremljeno i napravljeno sukladno Izbornom zakonu BiH, rekao je Josip Merdžo, tajnik Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Osim političara svoj prilog u traženju rješenja dat će i akademska zajednica.

- Da se nađe zajedničko rješenje pri čemu bi znanost pomogla u iznalaženju tog kompromisnog rješenja. Ako toga nema onda je ovo upitna država i pitanje je dokle će moći ovako opstojati, kazao je akademik Božo Žepić, dopredsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH.

Hrvatima je prihvatljivo svako rješenje koje ih stavlja u ravnopravan položaj s druga dva naroda u BiH. Zasjedanje Sabora bit će zatvoreno za javnost, a, kako je najavljeno, zaključci će biti obvezujući za sve dužnosnike u njihovu budućem političkom djelovanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!