09:33 / 08.04.2022.

Autor: M.Š./HRT

Uživo iz Lavova: Bitka za Donbas mogla bi biti poput bitke za Kursk

Javljanje Dragana Nikolića

Javljanje Dragana Nikolića

Foto: HTV / HRT

I ovoga jutra iz Lavova, sa zapada Ukrajine, u našu specijalnu emisiju javio se Dragan Nikolić. Specijalnu emisiju posvećenu ratu u Ukrajini svakoga dana možete pratiti na Četvrtom programu HTV-a i našoj platformi HRTi.

Dio od gotovo 4.700 civila koji su jučer humanitarnim koridorima evakuirani diljem Ukrajine sigurno dolazi i u Lavov. I to je dobra vijest. Loša je da Europa i svijet, ne samo Ukrajina, sa zebnjom iščekuju očito neizbježnu bitku u Donbasu, gdje je moguć sraz i do 300 tisuća vojnika na obje strane.

- Vojnika bi moglo biti toliko da nije niti čudo da ruski analitičari posljednjih dana spominju da bi ta bitka mogla biti slična onoj za Kursk. U okršaju SSSR-a i njemačkog Wehrmachta, ostalo je groblje tenkova, bilo ih je više od tri tisuće. Ukrajinski ministar Dmitro Kuleba rekao je da bi ta bitka, koja će možda biti i ključna za ishod rata, mogla podsjetiti na Drugi svjetski rat, a upravo zbog toga koliki bi broj tenkova bio angažiran, istaknuo je u javljanju naš reporter Dragan Nikolić. 

Dodaje da se ruska vojska pregrupira, ali da to ide jako sporo te da neće biti spremni za prodor barem još tjedan ili dva. 

- Guverner Luhanska je jutros rekao da nije probijena ukrajinska linija obrane. Američki ministar obrane prvi je put javno naznačio da SAD obavještajnim podacima pomaže ukrajinskoj stranu u njihovim operacijama u Donbasu. Ruska vojska izvodi akcije na jugu, s mora je pogođena infrastruktura u Odesi, čekaju se podaci ima li civilnih žrtava, dodaje ističući da se narativ mijenja i da je Kremlj po prvi puta priznao velike gubitke.

- Rusi govore o 1.300 poginulih vojnika, a NATO pak procjenjuje da je brojka između 7 i 15 tisuća stradalih. Ukrajinci pak govore o 19 tisuća vojnika. Usporedbe radi, u desetogodišnjem ratu u Afganistanu, SSSR je izgubio oko 14 tisuća vojnika. 

U Kijev su stigli Ursula Von der Leyen i Josep Borrell, prvi su zapadni političari koji dolaze u Ukrajinu nakon pokolja u Buči, a samo dan nakon što je Rusija suspendirana iz UN-ova Vijeća za ljudska prava upravo zbog strašnih događaja u Buči.

- Nikada se nije dogodilo, to je presedan, da Opća skupština UN-a izglasa takvo nešto vezano uz jednu stalnu članicu Vijeća sigurnosti. Rusija je sve to ocijenila politički motiviranim i ilegalnim procesom. 

Ruski premijer poručio je jučer da se njegova zemlja suočava s najtežom situacijom praktički od raspada SSSR-a zbog nametnutih zapadnih sankcija. Posljednje ruske državne tvrtke koje su Amerikanci pridodali na popis sankcioniranih jesu i najveća svjetska tvrtka za rudarenje dijamanata, kao i ona koja izgrađuje gotovo sve ruske vojne brodove.

- Prvi taj šok za rusku ekonomiju, nakon uvođenja prvog paketa sankcija, bio je velik. U međuvremenu se rubalj uspio stabilizirati i vratiti na razinu od prije invazije. Glavni cilj zapada još je uvijek "pucanj u prazno". Dok god zapad bude kupovao ruske energente, poglavito plin, rubalj će biti stabilan te će ruska ekonomija držati glavu iznad površine vode, zaključuje u javljanju Dragan Nikolić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!