09:25 / 10.04.2022.

Autor: Dragan Nikolić/HTV/IMS

Uživo iz Ukrajine: Četvrtina ruskih snaga zapravo neupotrebljiva

Iz Ukrajine se javio naš reporter Dragan Nikolić.

Iz Ukrajine se javio naš reporter Dragan Nikolić.

Foto: HTV / IMS/Screenshot

Ukrajina je spremna za tešku bitku s ruskim snagama, tvrdi ukrajinski predsjednik Zelenski. Iz Ukrajine se javio naš reporter Dragan Nikolić.

U analizama uoči očekivane ruske invazije na Donbas i u analizama ruske borbene sposobnosti mnogi analitičari napominju da je prije početka invazije Rusija oko Ukrajine rasporedila oko 120 bataljunskih taktičkih grupa, a sada, više od šest tjedana od početka rata, gotovo 30 njih izvan je pogona.

- Četvrtina ruskih snaga koje su angažirane u Ukrajini zapravo je neupotrebljiva. Razlog su teški gubitci koje su Rusi pretrpjeli te loša logistika i održavanje. I zato je pred njima velik izazov i na istočnoj bojišnici. Teren ondje manje je šumovit nego onaj na sjeveru zemlje, ta otvorena područja mogu ići na ruku ukrajinskim braniteljima. Uz to, na istoku su duboko ukopani položaji najboljih jedinica koje ukrajinska vojska ima. Ukrajina je inače objavila kako je izvršena treća razmjena zarobljenika dviju strana od početka invazije. Kući se vraća 12 ukrajinskih vojnika i 14 civila. Nije navedeno koliko je Rusa pušteno. Kada govorimo o vojnom kontekstu cijele priče, upozoravam na vijest koja je jučer možda prošla ispod radara. Rusija je, naime, organizirala vojne vježbe u Kalinjingradu, ruskoj enklavi na Baltičkom moru između Poljske i Litve, simulirajući napade na zračne i kopnene mete, zapovjedne položaje i vojnu opremu. Vježba je održana nekoliko dana nakon što je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova upozorio Europu da ne poduzima nikakve akcije protiv enklave jer bi to bilo – igranje s vatrom, javlja Nikolić.

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Karim Khan trebao bi se danas u Luksemburgu sastati sa šefom europske diplomacije Borrellom, a sutra sudjelovati na sastanku ministara vanjskih poslova država članica Unije. Tema je Unijina potpora istragama o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini.

- I ukrajinska vlada i članice Unije optužuju Moskvu da su njezine snage počinile ratne zločine u Ukrajini, masakr civila u Buči samo je jedan od primjera. Europska unija osnovala je zajedničko istražno povjerenstvo s Ukrajincima kako bi stručnjaci za sudsku medicinu i policijski forenzičari iz europskih zemalja prikupili dokaze i u Buči i na drugim lokacijama. Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Bachelet sredinom tjedna rekla je da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini, uz napomenu da su njezine službe primile vjerodostojne optužbe prema kojima je ruska vojska koristila kasetno streljivo u naseljenim područjima. I Međunarodni kazneni sud u Haagu otvorio je više istraga o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini, kao i 10 od 27 država članica Europske unije. EU je ponovno inače otvorio svoje veleposlanstvo u Kijevu, nakon što je bilo privremeno premješteno u Poljsku. Italija bi svoje trebala otvoriti u Kijevu odmah nakon Uskrsa, podsjeća.

Ukrajina je i službeno zabranila sav uvoz iz Rusije, jednog od svojih ključnih trgovinskih partnera prije rata, s godišnjom vrijednošću uvoza od oko šest milijardi dolara, te pozvala druge zemlje da slijede taj primjer i uvedu oštrije ekonomske sankcije Moskvi.

- Od početka ruske invazije na Ukrajinu razmjena robe i usluga između Ukrajine i Rusije praktički nije postojala, ali jučerašnji potez sada i zakonski i simbolično dokida uvoz iz Rusije. Kijev smatra da takav korak može poslužiti kao primjer njegovim zapadnim partnerima i potaknuti ih na snažnije sankcije protiv Rusije, uključujući potpuni embargo na uvoz ruskih energenata, izolaciju svih ruskih banaka, kao i obustavljanje izvoza u Rusiju, a na što je pozivao nebrojeno puta i Volodimir Zelenski. Agencija za kreditni rejting Standard & Poor's smanjila je inače svoju procjenu sposobnosti Rusije da otplati inozemni dug, na "selektivno neispunjavanje obveza", dajući tako signal kako su povećani izgledi da Moskva uskoro neće otplatiti inozemne zajmove, prvi put nakon više od jednog stoljeća i Revolucije 1917. To se dogodilo nakon što je Rusija dogovorila plaćanje jednog od svojih dugova u rubljima umjesto u dolarima. Rusija ide prema najdubljoj recesiji nakon raspada Sovjetskog Saveza, procjenjuje se da bi BDP u ovoj godini mogao pasti između 10 i 15 posto. Inflacija bi, pak, u 2022. mogla premašiti 23 posto. Do kraja sljedeće godine, procjenjuju ekonomisti, recesija bi mogla izbrisati cjelokupan ruski rast ostvaren u proteklih 15 godina. Rubalj je zasad stabilan, kaže Nikolić.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!