Većina Libanona bez struje, isključene dvije glavne elektrane

08:45 / 10.07.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Damir Špehar / PIXSELL

Dvije glavne elektrane koje osiguravaju 40 posto električne energije Libanona isključene su zbog čega je pala gotovo cijela mreža te zemlje koja je u teškoj ekonomskoj krizi, prenose mediji u subotu.

Elektrane Deir Amar i Zahrani, koje zajedno osiguravaju oko 40 posto električne energije u Libanonu, ostale su bez goriva, prenosi BBC. Time je pogoršana kriza zbog koje građani imaju električnu energiju samo dva sata dnevno. Naime, nedostatak deviza otežao je plaćanje inozemnih dobavljača energije.


U Libanonu su i ljekarne štrajkale zbog nestašice lijekova, što je također posljedica neplaćanja stranih uvoznika. Brodovi napunjeni gorivom odbili su ga istovariti prije nego što novac u dolarima bude prebačen na račune njihovih vlasnika.


Novinar BBC-a Sebastian Usher navodi da se dijelovi zemlje sada također suočavaju s racionalizacijom vode. Crpne stanice napajaju se dizelom i nedostaju im opskrbe potrebne za rad.


Libanon je pretrpio ozbiljnu ekonomsku krizu u proteklih 18 mjeseci, a njegova valuta - libanonska funta - propala je do rekordnih minimuma. Nekim lokalnim zdravstvenim tvrtkama već je ponestalo lijekova potrebnih za liječenje raka i srčanih bolesti.


Isključenja struje u Libanonu nisu rijetka desetljećima. Državna energija racionalizirana je, a ljudi su popunjavali praznine priključujući se na paralelni sustav privatnih generatora. Prvi put je cijela mreža isključena, a privatni generatori postali su jedini izvor energije. Ali i oni su pod pritiskom jer rade na dizel i ne mogu ga nabaviti i nemaju kapacitet u potpunosti zamijeniti državnu električnu energiju. To znači da se većina stanovnika u Libanonu trenutno suočava s dugim satima totalnog zamračenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!