U Bjelajcima napokon zasvijetlila žarulja

13.04.2021.

20:03

Autor: Sanja Najvirt/Dnevnik/D.M./HRT

Zaselak Bjelajci

Zaselak Bjelajci

Foto: HTV / HRT

Nakon naselja Rogulje i Cikote u pakračkom kraju, danas su žarulje zasvijetlile i u zaselku Bjelajci, gdje trenutačno žive četiri obitelji. Na njihove domove postavljeni su fotonaponski uređaji kao dio pilot-projekta koji zajednički provode Vlada i Fond za zaštitu okoliša kako bi struju doveli u kućanstva u kojima još od rata nema normalne elektro-energetske mreže.

Galerija
Obitelj iz Bjelajaca, Foto: HTV/HRT
Struja stigla u Bjelajce, Foto: HTV/HRTStruja stigla u Bjelajce, Foto: HTV/HRTStruja stigla u Bjelajce, Foto: HTV/HRTZaselak Bjelajci, Foto: HTV/HRTStruja stigla u Bjelajce, Foto: HTV/HRT

Iznenadna travanjska mećava nije nimalo iznenadila stanovnike Bjelajaca, zabačenog zaselka visoko na Psunju. Ali žarulje koje su im danas prvi put osvijetlile domove - itekako jesu. Sreći ove mlade majke nema kraja.

- S dvoje male djece i trećim na putu, jedva smo dočekali da dobijemo struju i možemo normalno funkcionirati. Bilo nam je jako teško. Možete zamisliti, kaže Ivana Gunjević. Pa joj je struja, dodaje, koliko god se to u 21. stoljeću činilo čudnim, donijela pravi preporod.

Zbog nepristupačnog terena, klasična niskonaponska mreža bila bi preskupa, a zbog imovinskopravnih odnosa i složena investicija. Zato su s još tri obitelji u Bjelajcima dobili fotonaponska postrojenja koja svakoj kući osiguravaju normalnu opskrbu strujom.

- Ovaj projekt sufinancira Fond s oko 400 tisuća kuna. Naime, osim sela Bjelajaca imamo još i dvije kuće u Sisačko-moslavačkoj županiji koje smo na ovaj način osvijetlili, tvrdi Siniša Kukić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt vrijedan više od 50 milijuna kuna

Ovim pilot-projektom želi se riješiti opskrba strujom za dvjestotinjak kućanstava na teško dostupnim, u ratu stradalim područjima, kakvo je i ovo nedaleko od Pakraca. Vrijedan je više od 50 milijuna kuna.

- Ova kuća je dokaz da se s tim poslom treba nastaviti. Mi smo to politički gurali, u tome smo uspjeli i naša je namjera da ljudima osiguramo svjetlo u svakoj kući, poručuje potpredsjednik Vlade za nacionalne manjine Boris Milošević. Dodaje kako je država u revitalizaciju niskonaponske mreže na ratom pogođenim područjima do 2011. uložila više od 2,3 milijarde kuna.

Ova Vlada nastavila je ondje gdje se stalo. Posao koji HEP zbog tehničkih razloga ne bi mogao provesti, uspješno i brzo odrađuje Fond za zaštitu okoliša, i to modernim, učinkovitim alternativnim rješenjem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!