09:06 / 31.01.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Vijeće sigurnosti prvi put o rusko-ukrajinskoj krizi

Vijeće sigurnosti UN-a

Vijeće sigurnosti UN-a

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak će razgovarati o napetostima između Rusije i Ukrajine na zahtjev Washingtona koji optužuje Moskvu da priprema invaziju na Ukrajinu zbog čega joj priprema nove sankcije.


Sjedinjene Države stavile su to pitanje na dnevni red prošli tjedan nakon neformalnih razgovora s drugima članicama Vijeća sigurnosti i Ukrajinom upozorivši da "ruske prijetnje ugrožavaju međunarodnu sigurnost i mir".

- Nije sada trenutak da sjedimo i čekamo. Potrebno je da Vijeće s punom pozornošću razmotri to pitanje i očekujemo izravnu i korisnu raspravu u ponedjeljak, rekla je američka veleposlanika pri UN-u Linda Thomas-Greenfield.

Rasprava će biti otvorena za javnost.

Ukrajina je u nedjelju pozvala Rusiju da povuče svoje snage nagomilane duž granice dviju zemalja i nastavi dijalog sa Zapadom ako "ozbiljno" želi smanjiti napetost.

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika i teškog oružja blizu ukrajinske granice, izvijestile su zapadne zemlje koje strahuju od moguće invazije.

SAD i njegovi zapadni saveznici opetovano upozoravaju na moguću invaziju Rusije na Ukrajinu i traže povlačenje ruskih postrojba.

Moskva niječe da želi napasti Ukrajinu, ističući da ne želi rat, već jamstvo Sjedinjenih Država i NATO-a za svoju sigurnost, a napose da Ukrajina neće biti članica Saveza i da Washington neće otvoriti nove vojne baze u bivšim sovjetskim republikama.

Rješenje za višemjesečne napetosti ne očekuje se u ponedjeljak, no SAD se nada da će sjednica Vijeća sigurnosti o krizi biti poluga protiv Rusije.

Istodobno SAD priprema nove sankcije protiv ruskih čelnika, kao i Ujedinjeno Kraljevstvo.

London je naznačio da želi sankcije usmjeriti protiv ruskih interesa "koji se izravno tiču Kremlja".

U Washingtonu su i demokratski republikanski zastupnici potvrdili da je Kongres blizu postizanja sporazuma o novom zakonu kojim bi se uvele ekonomske sankcije Rusiji.

Među sankcijama koje razmatraju i London i Washington je strateški plinovod Sjeverni tok 2 Između Rusije i Njemačke, koji je dovršen ali još nije operativan.

Jedna od mjera koja se razmatra je i isključenje Rusiji iz financijskih transakcija koje uključuju američke dolare, što je svjetska valuta za međunarodne financijske transakcije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!