07:12 / 16.11.2021.

Autor: Branka Slavica/IMS/M.Š./HRT

Počeo virtualni sastanak na vrhu Bidena i Xija

Joe Biden i Xi Jinping

Joe Biden i Xi Jinping

Foto: Tingshu Wang / REUTERS

Iako su u Bidenovu mandatu dva puta razgovarali telefonski, američki predsjednik i kineski čelnik Xi Jinping održali su prvi višesatni sastanak o ovoj godini.

Virtualni summit počeo je u prijateljskom tonu, kineski je predsjednik Bidena nazvao "starim prijateljem“, a američki je čelnik kazao kako bi "možda trebao formalno započeti sastanak, iako nikada nismo bili formalni u našim razgovorima".

Dvojica političara puno su vremena proveli razgovarajući dok su bili na potpredsjedničkim pozicijama.

Sastanak je inicirao Joe Biden koji je u uvodnom dijelu, sjedeći u Rooseveltovoj sobi Bijele kuće, kazao kako je odgovornost čelnika Kine i SAD-a osigurati da natjecanje između dviju država ne preraste u sukob, namjeran ili nenamjeran.

- Moramo uspostaviti zdravorazumski okvir, biti jasni i iskreni tamo gdje se ne slažemo, raditi zajedno tamo gdje nam se interesi isprepliću, posebno na vitalnim globalnim pitanjima poput klimatskih promjena, rekao je predsjednik SAD-a.

Kineski je predsjednik Xi Jinping kazao da dvije strane moraju više komunicirati i surađivati kako bi riješile brojne izazove s kojima se suočavaju, te da su zdravi odnosi između Kine i SAD-a potrebni radi rješavanja globalnih izazova poput COVIDA-19 i klimatskih promjena, izvijestila je kineska državna televizija.

Summit je organiziran u trenutku kada neki analitičari odnose SAD-a i Kine nazivaju "novim hladim ratom“. 

Dvije globalne sile razilaze se oko brojnih pitanja: podrijetla Covida, trgovine i carina, pravila tržišnog natjecanja, širenja kineskog utjecaja, pozicije Tajvana…

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!