19:29 / 01.04.2022.

Autor: Petar Vlahov/Dnevnik/HRT

Vlahov iz Lavova: Ukrajinska vojska je u žestokom protuudaru

Javljanje Petra Vlahova iz Lavova

Javljanje Petra Vlahova iz Lavova

Foto: Dnevnik / HRT

Rusi se sve više okreću napadima i zadržavanju već osvojenih područja na istoku i jugu Ukrajine. Istodobno, napad na skladište nafte na teritoriju Rusije, iako ga Ukrajinci nisu i službeno potvrdili, kao i njihovi protunapadi oko Kijeva, pokazuju da se oni u nastavku rata ne namjeravaju samo braniti. 

Iz Lavova se za središnji Dnevnik HTV-a javio Petar Vlahov, rekao je da je oko 19 sati prvi put u danu označna zračna opasnost. Odmah je krenulo gašenje javne rasvjete, dodao je, a građani su pohrlili svojim domovima i skloništima.

- Ukrajinska vojska je u žestokom protuudaru - i večeras se vode žestoke borbe u Kijevskoj oblasti. Prvi podaci govore da je tijekom dana oslobođeno 11 sela i mjesto Bednjanska, nekad uporište ruske, okupatorske vojske, odakle se gađao Kijev, rekao je Vlahov.

Rusi su za sada odbačeni, objasnio je, još 10-ak kilometara od središta Kijeva.

Što se tiče jutrošnje akcije borbenih helikoptera ukrajinskog ratnog zrakoplovstva, Vlahov je rekao da je to veliki uspjeh i žestoki udar na rusku vojsku, ali i udar na ego predsjednika Vladimira Putina koji to sigurno nije očekivao.

- Za očekivati je da bi Rusi mogli napraviti i odmazdu zbog tog udara, o tome se neslužbeno razgovara, čuju se takve informacije. U svakom slučaju, ukrajinska vojska i ukrajinski branitelji su u žestokom protuudaru, a zasigurno će biti još uspjeha ukrajinske vojske jer im stiže vojna oprema i tehnika i to u velikim količinama, rekao je.

U ovom trenutku jedino zabrinjava, rekao je, što se ne zna točno što je s konvojem koji je krenuo iz Mariupolja s 2.000 izbjeglica. Mediji javljaju da konvoj kasni.

- Večeras očito u Lavovu, ali i mnogim ukrajinskim gradovima, neće biti mirna noć. Avijacija i zrakoplovstvo Ruske Federacije se već pokrenulo, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!