Olujić: Pod određenim uvjetima, otac može odgovarati za ubojstva

05.05.2023.

Zadnja izmjena 09:53

Autor: Petar Vlahov/HTV/IMS

Razgovor s odvjetnikom

Razgovor s odvjetnikom

Foto: HTV/IMS / HRT

Nakon masakra u beogradskoj osnovnoj školi u kojoj je trinaestogodišnji učenik ubio svojih osmero kolega i zaštitara, vlada Srbije proglasila je trodnevnu žalost koja je počela danas.

Roditelji oplakuju svoju djecu, liječnici se bore kako bi preživjeli teško ranjeni, a struka traži odgovore zašto je došlo do nezapamćenog pokolja. Javnost i građani ne mogu se pomiriti s činjenicom da dječak koji je mlađi od 14 godina bez obzira na zločin neće kazneno odgovarati, neće ići u zatvor, kao ni njegovi roditelji, barem tako tvrde tamošnji odvjetnici. Kakav je zakon prema maloljetničkim zločinima, u emisiji Studio 4 objasnio je Fran Olujić.


Sinoć je, ponovno pred istražnim organima, saslušan maloljetni počinitelj zločina, njegov otac. Je li točno da oni zapravo ne moraju i neće biti pritvoreni ili je ipak informacija točna od jutros da je jučer ocu produljen 48 sati pritvora? 

- Da, nije ista pravna situacija oca i sina. Dakle, sin sasvim sigurno neće kazneno odgovarati. On je prema zakonima Republike Srbije, a posve su isti zakoni i kod nas, on je kazneno neodgovorna osoba. Da bi netko bio kazneno odgovorna osoba, da bi se na njega moglo primjenjivati takozvano maloljetničko pravo, on mora imati 14 godina, ovaj nije navršio 14 godina, odgovara Olujić.

Odvjetnik se osvrnuo i na činjenicu da relativno brzo, počinitelj može biti pušten na slobodu ukoliko takvu procjenu daju liječnici.

- Prema tome, u odnosu na njega sasvim sigurno se neće voditi kazneni postupak i on ne može završiti na izdržavanju kazne. On pod određenim uvjetima može biti smješten u zdravstvenu ili odgojnu ustanovu. Međutim, teoretski je moguće da nakon 6 mjeseci ili 6 godina, liječnici zaključe da je njegovo zdravstveno stanje takvo da se njega može pustiti u normalan život. Kod oca je drugačija situacija. Otac je nesumnjivo kazneno odgovoran, međutim, otac ne može ovdje odgovarati zbog ovog kaznenog djela višestrukog ubojstva, kaže.

Osim prekršaja nesavjesnog držanja oružja, maloljetnika je otac vodio i u streljanu, dolaze i podaci da je dijete treniralo "airsoft", postavlja se i pitanje, kako je to moglo utjecati na dijete.

- Otac može odgovarati za kazneno djelo nedopuštenog držanja oružja. On može odgovarati za kazneno djelo protiv javne sigurnosti. On može pod određenim uvjetima čak i za ovo kazneno djelo teškog ubojstva ako bi se utvrdilo, međutim to je dosta teško utvrditi u sudskom postupku, da bi on sina poticao na to kazneno djelo. Prema tome, njegova kaznena odgovornost sasvim sigurno postoji i ona se može utvrditi u odgovarajućem sudskom postupku. Kako bih kazao za to od dvije do dvanaest godina? Ne znam kakvi su konkretno zakoni u Srbiji, međutim s obzirom da su i danas slični našima, ali kako nešto je moguće, dodaje.

Praksa u EU


Odvjetnik je govorio i o praksi kod ovakvih kaznenih djela kada je u pitanju EU zakonodavstvo. U nekim slučajevima, moguće je da maloljetnici borave u popravnom domu, a nakon punoljetnosti idu na izdržavanje kazne.

- U Njemačkoj je to uistinu tako, međutim na području cijele EU nije usustavljeno, dakle to ovisi od države do države. Naprimjer, u Engleskoj i djeca od 12 godina mogu odgovarati, dok na primjer u Skandinaviji je ta, kako bih rekao, dobna razlika bitno viša, ona je tek od 16 godina. Činjenica je da je ovdje sasvim sigurno i odgovornost roditelja, međutim ta odgovornost roditelja neće se utvrđivati u kaznenom postupku, nego će to, nažalost, još uvijek dijete, vrlo vjerojatno biti roditeljima oduzeto i povjereno na danas-sutra, na čuvanje i odgoj najprije Centru za socijalnu skrb, a onda danas sutra i nekim posvojiteljima, naglašava.

- Znači očekivati je čak da bude odvojeno dijete od obitelji. Ako bi se u takvom posebnom sudskom postupku, koji kažem nije kazneni postupak, utvrdilo da je došlo do teških poremećaja, do teških narušavanja prava djeteta, do teških poremećaja u odgoju djeteta, to može za posljedicu imati i njegovo udaljenje iz njegove obitelji, ističe.

Nova ubojstva


Za vrijeme emisije došla je informacija kako je uhićen 21-godišnjak koji je u Mladenovcu počinio novi masovni masakr. Vlasti u Srbiji to su ocijenile kao teroristički čin. Olujić je govorio o tome kakva kaznu može očekivati počinitelj, te kakva se sve vrsta postupka može voditi.

- Može biti kazna dugotrajnog zatvora, dakle pričamo 30-40 godina. Može biti kvalifikacija djela ako je riječ o višestrukom ubojstvu počinjenom iz nekakvih terorističkih pobuda, čak i terorizam. Ono što zapanjuje, ono što zabrinjava je mala vremenska razlika između ova dva događaja, što može upućivati na to da je ovaj prvi događaj bio, da tako kažemo, okidač ovom novom počinitelju. A posebno zapanjuje što ovdje je riječ o mladoj osobi, kaže.

- Dakle, ako je on u 21. godini, on je ono što se u pravu naziva mlađi punoljetnik. To su vam osobe od 18. do 21. godine. Pod određenim uvjetima i na njega bi se moglo primjenjivati ovo maloljetničko pravo.

Hoćete reći da bi se i na njega moglo primijeniti maloljetničko pravo? 

- I na njega bi se moglo primjenjivati maloljetničko pravo. Međutim, ukoliko bi se u sudskom postupku utvrdilo da je on svjestan posljedica svog ponašanja, onda je isključeno maloljetničko pravo i onda će mu se suditi kao punoljetnoj osobi, tvrdi Olujić.

Društvene mreže


Istaknuo se i problem curenja informacija na društvenim mrežama. Vršnjaci su prijetili ubojici i stvara se zatvoreni krug nasilja...

- Da, ti događaji su općenito jedna strahota i prijetiti nekome teškim zlom je kazneno djelo i to kazneno djelo prijetnje za koje se može izreći i kazna zatvora, kaže.

Apelira se da se štiti identitet počinitelja i žrtava, ponajviše zbog istrage, netom nakon događaja na TikToku se doznalo gotovo sve. Pojavile su se videosnimke, audiosnimke, detalji. Može se reći da ne postoji kontrola nad medijima.

- Apsolutno je činjenica. Nažalost, meni nije poznato da bi netko odgovarao za mržnju koju širi putem društvenih mreža. Mi smo i nedavno imali nakon slučaja ubojstva u Zagrebu činjenicu da su snimke nadzornih kamera iz zagrebačkog noćnog kluba u kojem se ubojstvo dogodilo, praktički nakon dana ili dva završile na društvenim mrežama, završio je Olujić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!