08:54 / 30.03.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Vodstva 23 zemlje poduprla ideju o sporazumu protiv budućih pandemija

Pandemija koronavirusa

Pandemija koronavirusa

Foto: Ilustracija / Pixabay

Vodstva 23 zemlje i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) podržala su ideju o stvaranju međunarodnog sporazuma koji bi pomogao svijetu u rješavanju budućih zdravstvenih problema kao što je pandemija izazvana koronavirusom koja trenutačno divlja svijetom.

Ideju o takvom sporazumu, kojim bi se osigurala univerzalna i podjednaka mogućnost dobave cjepiva, lijekova i dijagnostike za pandemije, prvi put je lansirao pedsjednik Europskog vijeća Charles Michel na G20 sastanku u studenom prošle godine.

Danas su i formalno takvu ideju podržala vodstva Fidžija, Portugala, Rumunjske, Velike Britanije, Ruande, Kenije, Francuske, Njemačke, Grčke, Korede, Čilea, Kostarike, Albanije, Južnoafričke Republike, Trinidada i Tobaga, Nizozemske, Tunisa, Senegala, Španolske, Norveške, Srbije, Indonezije, Ukrajine i WHO-a.

- Bit će drugih pandemija i drugih velikih zdravstvenih kriza. Nijedna vlada ili multilateralna agencija se s time ne može sama nositi, napisali su vođe spomenutih zemalja u zajedničkoj izjavi objavljenoj u značajnim dnevnim listovima. Vjerujemo da bi nacije trebale raditi zajedno na novom međunarodnom sporazumu o pandemijskoj pripremljenosti i odgovarajućim odgovorima, stoji u zajedničkoj izjavi.

Glavni cilj tog sporazuma bilo bi osnaživanje svjetske otpornosti na buduće pandemije kroz bolji sustav uzbunjivanja, dijeljenja podataka, istraživanja, proizvodnje i distribucije cjepiva, lijekova i opreme za osobnu zaštitu.

U dokumentu bi bilo napisano da je zdravlje ljudi, životinja i planeta međusobno povezani te da bi to trebalo voditi prema razdiobi odgovornosti, transparentnosti i globalnoj suradnji.

- Uvjereni smo da je naša zadaća, kao vođa nacija i međunarodnih institucija, da osiguramo kako bi svijet naučio lekciju iz Covid-19 pandemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!