Vojni analitičar Mandić za Dnevnik HTV-a: Napad Rusije totalni promašaj

27.02.2022.

20:24

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Ivica Mandić

Ivica Mandić

Foto: Dnevnik / HRT

Svijet s pozornošću prati razvoj ruske invazije na Ukrajinu. Dnevnik HTV-a donosi detaljnu vojnu analizu snaga na terenu, a gost je bio vojni analitičar Ivica Mandić.

Vojni analitičar Ivica Mandić za središnji Dnevnik HTV-a je komentirao trenutačno stanje na terenu - žarišne točke Kijev, Harkiv, Mikolajiv, Odesa, Marijupolj.

- Bez obzira na medijski i politički deklarirano kako se radi o specijalnoj operaciji, radi se o klasičnoj vojnoj operaciji visokog intenziteta gdje je do današnjeg dana angažirano dvije trećine borbene moći ruske vojske. Očigledno da snage koje su bile angažirane nisu bile u stanju niti su bile uvježbane da provedu munjevitu operaciju sa svrhom svrgavanja legitimne vlasti izabrane u Kijevu i uspostavljanje proruskog režima. Taj dio operacije, naprosto ciljevi i angažirane snage, i način njihove provedbe, nisu bili u korelaciji, rekao je Mandić.

Upitan je li posljedica toga i činjenica da je ruski predsjednik Vladimir Putin na neki način krenuo i s nuklearnim prijetnjama Mandić je rekao da Rusija hoće zadržati status jačeg u međunarodnim odnosima.

- Verbalno posezanje za nuklearnim oružjem u tom smislu je da se kaže "Rusija je velika sila" te da se s tom vrstom prijetnje ostvare određeni diplomatski i politički interesi. U smislu uporabe nuklearnog oružja čisto sumnjam da će do takvog nečega doći jer u nuklearnom ratu nema pobjednika, rekao je.

Mandić je potom objasnio na karti Ukrajine što su Rusi planirali zauzeti i kako napredovati u Ukrajini, no to se ne događa brzinom kojom je Rusija mislila da može dobiti brzi rat.

- Broj angažiranih snaga za ovako kompleksnu operaciju, a kompleksnost daje njen cilj, ako želite ustoličiti jednu vladu - apsolutno ne korespondira. Ukrajinski prostor je ogroman, ruske snage koje su angažirane su neobučene i loše vođene u planskom smislu, podcijenjen je protivnik baš do razine amaterizma i dogodilo se da kad razmišljate i promišljate "mi ćemo lako" dogodi vam se ogroman otpor, veliki moral stanovnika i nešto što je stanovništvu dalo posebnu potporu da digne taj moral je jedinstvo EU-a i NATO-a koji dosad ja nisam vidio, rekao je.

Mandić je uvjeren da za ovakvu operaciju treba angažman 500.000-550.000 vojnika.

- Sa mnom se ne slažu američki generali koji govore da treba oko 700.000 vojnika i u kratkom vremenu samljeti ukrajinski otpor i doći na zapadne granice, istaknuo je.

Smatra da je ovo totalni promašaj.

- Trebalo je izvesti akciju i zauzeti zapadnu granicu Ukrajine i odvojiti ju od Zapada. Linije operacije su totalno krivo isplanirane, smatra Mandić.

Komentirao je i američku bespilotnu letjelicu koja nadzire zračni prostor kod Ukrajine i kruži iznad Crnog mora.

- Radi se o tome da je obrambeni plan NATO-a stavljen na snagu i po njemu se rade razne stvari. Među inima, skenira se zračni prostor na sjeveru i na jugu, a američka bespilotna letjelica ne samo da nadzire radarski, nego i nadzire sve vrste komunikacija i one se preko satelita prenose u zapovjedništvo savezničkih snaga i tamo se analiziraju informacije. Na taj način su Amerikanci davali tako precizne i točne obavještajne procjene koje smo mi nekad dočekali s podsmijehom, rekao je Mandić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!