Reporterka HRT-a iz Lavova: Putin sve dublje tone u povijest raspada SSSR-a

27.02.2022.

20:07

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Stanje u Lavovu

Stanje u Lavovu

Foto: Dnevnik / HRT

Četvrti je dan invazije na Ukrajinu, traju borbe za mnoge gradove. Ruski predsjednik povukao je drastičan potez. HRT-ova reporterka Elizabeta Gojan, koja se nalazi u Lavovu, kazala je za središnji Dnevnik HRT-a kako se u deset minuta dva puta oglasila sirena uzbune zbog opasnosti od zračnog napada. Najzapadniji grad u Ukrajini očekuje napad ruskih snaga, jer je posve jasno, da Moskva, čini se, ne odustaje od osvajanja najveće države u Europi. 

"Putin sve dublje tone u povijest raspada Sovjetskog Saveza"

Raste strah da bi Rusija mogla rasporediti ne selektivno oružje na područje na kojem se nalaze civili. Ukrajinski izvori demantiraju UN-ove službene podatke - tvrde da je ubijeno više od 210 ukrajinskih civila, da ih je ranjeno više od 1100. Kažu, neprijatelj neviđenom okrutnošću uništava stambene zgrade, bolnice, vrtiće i škole.

Odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da svoje nuklearne snage stavi u stanje visoke pripravnosti, dovodi u pitanje njegov osjećaj za stvarnost.

Čini se da sve dublje tone u povijest raspada Sovjetskog Saveza, a nalazi se u 21. stoljeću.

Ruski čelnik (69) raspolaže s arsenalom od 5977 nuklearnih bojevih glava, što je više nego u Sjedinjenim Američkim Državama. 

"Stanje je sve teže"

Ovdje je stanje sve teže i grad se priprema za najgori mogući scenarij. Očekuje se da će, osvoje li ruske snage glavni grad Kijev, imati otvoreni put prema zapadu zemlje.

Da će prijeći rijeku Dnjepar, koja dijeli istok i zapad Ukrajine, i ovdje početi s invazijom.

U Lavovu se pripremaju za sve, šire se glasine da ruski špijuni i saboteri označavaju zgrade, kako bi usmjerili topničke napade i napade iz zraka.

U Lavov dolaze kolone izbjeglica, veliki su redovi za bankomate, hoteli nemaju više smještaja, a neki se i zatvaraju. Na gradskim ulicama puno je automobila i autobusa koji stoje u koloni nekoliko sati.

Taksisti su počeli naplaćivati goleme svote za prijevoz od Lavova do poljske granice udaljene osamdeset kilometara.

"Svi izvlače svoje diplomate"

Prema trenutačno dostupnim informacijama tamo se, na izlaz iz Ukrajine i ulaz u Poljsku, čeka šezdeset sati. Gotovo tri dana i tri noći na sve težim zimskim uvjetima u automobilima koji stoje u kolonu.

U Lavovu i njegovoj okolici raspoređene su kontrolne nadzorne točke na kojima policija i pripadnici teritorijalne obrane nadgledaju svakoga tko ulazi na ovo područje.

Zapadne države procijenile su da je stanje u Lavovu izuzetno opasno. I apsolutno svi izvlače svoje diplomate, zatvaraju diplomatske misije u Ukrajini.

Broj Ukrajinaca koji bježe od rata, sve je veći. Iz Ukrajine je u susjedne države otišlo više od četiristo tisuća izbjeglica. 

- Bili smo u Harkivu. Putovali smo vlakom 28 sati kako bismo došli u Lavov. I sada ćemo ići u Mađarsku pa tek onda kući u Maroko.

- Došla sam u posjet sestri i, evo, svi već znate što se dogodilo. Da, počeo je rat. Tako je.

- A kako ćeš natrag u Maroko?

- Nisam sigurna, to moraju odlučiti moji roditelji, ali da se mene pita, ja bih da ostanemo ovdje i sakrijemo se u nekom skloništu. Ne želim otići iz Ukrajine, jer je volim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!