Von der Leyen prijeti Rusiji konkretnim sankcijama

10.12.2021.

21:10

Autor: P.F./Hina

Olaf Scholz i Ursula von der Leyen

Olaf Scholz i Ursula von der Leyen

Foto: Johanna Geron / Reuters

EU želi paketom konkretnih sankcija odvratiti Rusiju od nakane da izvrši invaziju na Ukrajinu, izjavila je predsjednica Europske komisije, ali je odbila reći znači li to i zabranu puštanja u rad plinovoda Sjeverni tok 2.

- Za agresiju se plaća cijena, to ćemo u primjerenom obliku prenijeti Rusiji, rekla je Ursula von der Leyen koja je se danas sastala s novim njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Kazala je da detalji tog paketa sankcija neće biti objelodanjeni javnosti.

Također se nije htjela izjasniti hoće li u sankcije ući i zabrana rada plinovoda Sjeverni tok 2 kojim bi se iz Rusije, preko Baltičkog mora, dostavljao prirodni plin u Njemačku.

Općenito govoreći, rekla je, važno je da se energetika nikada koristi kao sredstvo pritiska te da se jamči energetska sigurnost Europe i njezinih susjeda.

Scholz je također odbio odgovoriti na pitanje o rusko-njemačkom plinovodu, ogradivši se izjavom da je jasno da će Njemačka, EU i ostale zemlje reagirati ako dođe do invazije na Ukrajinu.

Važno je razgovarati kako bi se izbjegao takav razvoj događaja, dodao je Scholz.

- Želimo sigurnost i suradnju u Europi. Želimo da granice ostanu nepovredive i to je trenutno na kocki, rekao je Scholz.

Zapad optužuje Rusiju za gomilanje vojnih snaga na granici s Ukrajinom.

Prema NATO-u, Rusija je rasporedila između 75.000 i 100.000 vojnika, pribojavajući se ponavljanja 2014., kada je anektiran Krim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!